Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Αμοργού μετά τις αλλεπάλληλες έντονες σεισμικές δονήσεις που «χτυπούν» το νησί από το μεσημέρι της Δευτέρας (10/2). Στις 10.16 το βράδυ καταγράφηκε η ισχυρότερη σεισμική δόνηση που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα στις Κυκλάδες, με 5,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ οι 5,0 βαθμοί, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα και άλλες τέσσερις σεισμικές δονήσεις μέχρι τις 5.47 τα ξημερώματα της Τρίτης (11/2), κράτησαν άυπνους τους κατοίκους του νησιού.

Αδειάζουν τα νησιά

Ο Εγκέλαδος δεν λέει να εγκαταλείψει τα νησιά των Κυκλάδων. Οι κάτοικοι, όσοι έχουν παραμείνει στα νησιά της Σαντορίνης, της Αμοργού, της Ιου και της Ανάφης, τα εγκαταλείπουν, ενώ οι επιχειρηματίες δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την επερχόμενη τουριστική σεζόν.

Συνεδιάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου

Στο μεταξύ, σήμερα, Τρίτη (11/2), συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, η οποία θα επανεξετάσει τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τα νησιά των Κυκλάδων που έχουν πληγεί από τον Εγκέλαδο.

5,3 Ρίχτερ

Ειδικότερα, το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε, στις 22:16 το βράδυ της Δευτέρας (10/2), την ισχυρότερη σεισμική δόνηση από την αρχή του φαινομένου στις Κυκλάδες με μέγεθος 5,3 στην κλίμακα Ρίχτερ.

Στις 21:05 το βράδυ της Κυριακής, ο Εγκέλαδος χτύπησε με 5 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή, νοτιοδυτικά της Αμοργού, ενώ στις 13:23 το μεσημέρι της Δευτέρας (10/2), κατεγράφη δόνηση 4,9 βαθμών, που έγινε αισθητή και στην Αττική.

Στις 23:37, σεισμική δόνηση 4,0 Ρίχτερ, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 10 χιλιόμετρα νότιο –νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Πέντε σεισμικές δονήσεις μετά τα μεσάνυχτα

Οι σεισμικές δονήσεις, μεγέθους οι τρεις 4, η μια 4,1 και η ισχυρότερη 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκαν με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 05:47, στις 02:02, στις 00:51, στις 00:44 και στις 00:37, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας. Το επίκεντρό τους εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ 16 και 18 χιλιομέτρων νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, πάντα κατά τα δεδομένα του Ινστιτούτου. Πλην αυτής που είχε μέγεθος 5 βαθμούς στις 00:37, και θεωρείται «ισχυρή», όλες χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς».

Στο μεταξύ, πολυπληθής επιστημονική ομάδα αναλύει τα δεδομένα που προκύπτουν από τους χερσαίους, αλλά και τους υποθαλλάσιους σεισμογράφους, για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ ηφαιστειακών και τεκτονικών σεισμών.

«Αυτή η ακολουθία θα συνεχίσει και μάλιστα με αυτό το χαρακτήρα. Θα κάνει εβδομάδες να περάσει αυτό το πράγμα. Πρέπει να προσαρμοστεί η τοπική κοινωνία. Πρέπει να κινηθούμε σε ένα σενάριο ότι όλος ο Φλεβάρης θα περάσει με αντίστοιχη κατάσταση», ανέφερε ο καθηγητής Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος.

«Η δραστηριότητα αυτή δεν αποτελεί κάτι νέο. Την είχαμε προδιαγράψει από τη συνεδρίαση της επιτροπής. Θα υπάρχουν τέτοιες αυξομειώσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

8 νέοι σεισμογράφοι στις 17/2

Παράλληλα οι ειδικοί εγκαθιστούν νέους υπερσύγχρονους σεισμογράφους γύρω από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο. Όταν ανελκυστούν θα δώσουν πολύτιμα δεδομένα ώστε να εκτιμηθεί η σεισμική ακολουθία. Στη νέα Καμένη Θήρας, ομάδα της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού μετρά με ειδικά όργανα τις πιθανές παραμορφώσεις εδάφους που έχουν προκληθεί από τη σεισμική δραστηριότητα. Τα στοιχεία που θα συλλέξουν θα αντιπαραβληθούν με τα δεδομένα του 2011.

Επίσης, στις 17 Φεβρουαρίου 8 νέοι σεισμογράφοι θα τοποθετηθούν κοντά στο ηφαίστειο Κολούμπο από διεθνή επιστημονική ομάδα που αναμένεται στο νησί.

Τηλεκπαίδευση στην Αμοργό

Εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας, τα σχολικά μαθήματα στην Αμοργό θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη (11/2) μέσω τηλεκπαίδευσης.

Στη Σαντορίνη ο Χαρδαλιάς

Τη Σαντορίνη επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, δηλώνοντας την ισχυρή βούληση του Περιφερειακού Συμβουλίου να συνδράμει στην έμπρακτη ανακούφιση των κατοίκων από τις συνέπειες της έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Ο Περιφερειάρχης επισκέφθηκε το κινητό κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής «Όλυμπος».

Πηγή: ertnews.gr