«Ξεκινήσαμε την έρευνα χωρίς βίντεο φόρτωσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής (28/2) στο ΕΡΤΝews o Χρήστος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), ένας εκ των ειδικών που παρουσίασαν, χθες, Πέμπτη (27/2) το σχετικό πόρισμα.
Μιλώντας για τη διερεύνηση της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη και το ρόλο του φορέα τόνισε ότι ο οργανισμός «έπρεπε να υπάρχει από το 2004 και δημιουργήθηκε το 2023».
Σχολιάζοντας το πόρισμα που δημοσιεύθηκε χθες, μια μέρα πριν από την συμπλήρωση δύο χρόνων από την σύγκρουση των δύο τρένων, είπε: «Δεν γνωρίζουμε πόσοι πέθαναν από τη φωτιά».
Αναφερόμενος στην παρουσία άγνωστης καύσιμης που προκάλεσε την πυρόμπαλα απάντησε ότι τυχόν ίχνη εξαφανίστηκαν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών σημειώνοντας: «Μέσω προσομοίωσης καταλήξαμε ότι υπήρξαν 2,5 τόνοι εύφλεκτου υγρού».
Αλαλούμ στο σημείο – Λάθη από εισαγγελείς – Δεν υπήρχε κεντρική εντολή για μπάζωμα
Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι επικρατούσε «αλαλούμ» στο σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας. Σημείωσε δε, ότι έγιναν πολλά λάθη ακόμα και από τους εισαγγελείς που ήταν στο σημείο, σημειώνοντας ότι «δεν υπήρχε κάποια κεντρική εντολή για μπάζωμα».
Συγκεκριμένα είπε: «Τις πρώτες στιγμές δεν υπήρχαν πρωτόκολλα, επικρατούσε αλαλούμ μεταξύ πυροσβεστικής και αστυνομίας. Το πρώτο μέλημα ήταν να σωθούν οι άνθρωποι». Στις 3 Μαρτίου – σημείωσε – έγιναν όλα λάθος στο πεδίο, όσον αφορά στη συλλογή των στοιχείων. «Δύο-τρεις μέρες μετά το δυστύχημα δεν ήμασταν σίγουροι πόσοι ήταν πάνω στο τρένο», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στις έρευνες και στα αίτια του θανάτου των επιβαινόντων είπε ότι «ακόμα και ένας άνθρωπος να πέθανε από την φωτιά, έπρεπε να το ερευνήσουμε».
Περιγράφοντας τι έγινε μετά τις 3 Μαρτίου που είχε σταματήσει η διαδικασία ανεύρεσης επιζώντων επισήμανε ότι «δεν υπήρχε κανείς να πει στοπ» σημειώνοντας ότι «υπήρχε το μέλημα ότι πρέπει να αποκατασταθεί η κυκλοφορία».
Υπήρξαν 2,5 τόνοι εύφλεκτου υγρού
Ο Χρήστος Παπαδημητρίου ανέφερε ότι «μέσω προσομοίωσης καταλήξαμε ότι υπήρξαν 2,5 τόνοι εύφλεκτου υγρού».
Όπως χαρακτηριστικά είπε «από τα βίντεο βλέπω διαφορετικό χρώμα καπνού, λευκό από μαύρο, άρα είναι διαφορετικό καύσιμο, συν από τα ίχνη στο έδαφος βλέπω διαφορετικό καύσιμο, συν μια κρίσιμη γνωμάτευση που μας ήρθε από τον καθηγητή Κωσταντόπουλο, στο ΑΠΘ, που μας είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα τα έλαια σιλικόνης δεν μπορούν έχουν οδηγήσει σε αυτή φωτιά».
Ερωτηθείς που μπορεί ενδεχομένως να είχε τοποθετηθεί η άγνωστη εύφλεκτη ουσία ο κ. Παπαδημητρίου, απάντησε: «Θα έπρεπε να ήταν μεταξύ της δεύτερης μηχανής και της πρώτης ανοιχτής φορτάμαξας που είχε τις ατσάλινες πλάκες». Στο ερώτημα γιατί δεν βρέθηκε κάτι, είπε: «Δεν βρέθηκαν υπολείμματα. Η απάντηση των ειδικών είναι ότι εάν υπήρχε κάτι τέτοιο και αν είχε καεί σε αυτές τις θερμοκρασίες δεν θα είχαν βρεθεί υπολείμματα».
«Η έρευνα είναι ανοικτή»
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναφέρθηκε στην περιβόητη σύμβαση 717 λέγοντας ότι «εάν είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση 717 θα υπήρχαν περισσότερες δικλείδες ασφαλείας».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου η έρευνα είναι ανοικτή. Σχολιάζοντας την εμφάνιση των τριών βίντεο από την εμπορική αμαξοστοιχία και το πώς τα αντιμετώπισαν είπε: «Λειτουργήσαμε σαν να είναι αυθεντικά, αλλά αυτό επειδή όλη η έρευνα είχε γίνει και επειδή η έρευνα δεν γίνεται βάσει των βίντεο αυτών, αλλά γίνεται βάσει του τι βρήκαν στο πεδίο και το τι υπολείμματα υπάρχουν. Το βίντεο της καύσης που φαίνεται».
«Κάναμε τη δουλειά μας σαν να ήταν τα παιδιά μας»
Όσον αφορά το συναισθηματικό βάρος που είχαν τα μέλη της επιτροπής δήλωσε: «Κάναμε τη δουλειά μας σαν να ήταν τα παιδιά μας στο τρένο».
Μιλώντας για τα λάθη που έγιναν στις 28 Φεβρουαρίου 2023 δήλωσε: «Εκείνη την βραδιά, ήταν λάθος ακόμα και η εργονομία του σταθμού. Το βράδυ ο σταθμάρχης ήταν μόνος του και απαντούσε ακόμα και σε τηλέφωνα κατοίκων».
Δεν ήταν ασφαλής ο σιδηρόδρομος
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ανέφερε ότι «δεν ήταν ασφαλής ο σιδηρόδρομος», και πρόσθεσε: «Έχουν ξεκινήσει να γίνονται πράγματα μετά το δυστύχημα, δυστυχώς εκ των υστέρων».
Τραγική η υποστελέχωση
Ο κ. Παπαδημητρίου αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν μόνο τρία άτομα στο Τμήμα Ασφάλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων.
«Ήταν τέτοια η τόσο τραγική υποστελέχωση που βλέπεις ότι όχι απλά έχει κατέβει κάτω από το κρίσιμο όριο ασφαλείας, έχει πάει πάρα πολύ χαμηλά. Κάποιος δουλεύει 29 μέρες σερί στον ΟΣΕ σαν σταθμάρχης γιατί δεν μπορεί να πάρει ρεπό, γιατί δεν υπάρχει κάποιος να τον αντικαταστήσει» σημείωσε. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε δεν γίνονταν πειθαρχικές έρευνες στον ΟΣΕ γιατί δεν υπήρχαν υπάλληλοι να αντικαταστήσουν όλους όσοι είχαν υποπέσει σε λάθη. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναφέρθηκε εκτενώς στον σταθμάρχη: «Είναι άπειρος, έχει τελειώσει την εκπαίδευσή του ένα μήνα πριν. Δεν μας δόθηκαν στοιχεία από τον ΟΣΕ. Μας είπαν ότι έγινε πρακτική εκπαίδευση. Ο πίνακας ήταν καινούργιος. Είχε μπει πριν δύο μήνες. Δεν ξέρουμε πόση ώρα είχε αφιερωθεί για να εκπαιδευτεί».