Σε ανάλογο με του τουρκικού ΥΠΕΞ ύφος συνεχίζονται οι αντιδράσεις από την πλευρά της γείτονος, για τον «Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό» που δήλωσε η Ελλάδα, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ. Σειρά είχε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο επίσης αναφέρει ότι «οι μονομερείς ενέργειες, οι αξιώσεις και οι δηλώσεις της Ελλάδας, που αγνοούν τις υφιστάμενες διαφορές και παραβιάζουν τα δικαιώματα της τουρκικής πλευράς, είναι απαράδεκτες».
Σε ερώτηση δημοσιογράφων μετά τη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στο τουρκικό υπουργείο, πηγές του ανέφεραν ότι παρακολουθούν προσεκτικά τις ελληνικές πρωτοβουλίες, οι οποίες, όπως λένε, «δεν έχουν νομική βάση και αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».
Όπως μεταδίδει το TRT Haber, οι εν λόγω πηγές ανέφεραν συγκεκριμένα: «Ως τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, είμαστε πλήρως αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοια μονομερή σχέδια της Ελλάδας, σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της είναι αντίθετα με το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι μια δίκαιη και συμβατή με το διεθνές δίκαιο κατανομή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην περιοχή είναι δυνατή, μόνο στο πλαίσιο του αμοιβαίου διαλόγου και της καλής θέλησης. Οι μονομερείς ενέργειες, ισχυρισμοί και δηλώσεις της Ελλάδας που αγνοούν τις υπάρχουσες διαφορές και παραβιάζουν τα δικαιώματα της τουρκικής πλευράς είναι απαράδεκτες. Οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν καμία νομική συνέπεια για τη χώρα μας».
Εν αναμονή των επόμενων κινήσεων της Άγκυρας
Στην ελληνική πλευρά πάντως, επικρατεί αισιοδοξία σχετικά με την τουρκική αντίδραση, καθώς εκτιμάται πως δε θα είναι ιδιαίτερα έντονη, ωστόσο μέχρι στιγμής έχουν ήδη καταγραφεί οι δηλώσεις πηγών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που χαρακτήρισε «μονομερείς» τις ενέργειες της Αθήνας, οι οποίες «θα πρέπει να αποφεύγονται σε μια κλειστή ή ημίκλειστη θάλασσα όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος», αφήνοντας όμως ανοιχτό το παράθυρο συνεργασίας με την Ελλάδα στο Αιγαίο.
Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση εκ μέρους του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Άγκυρας (DEHUKAM) της πρώτης ακαδημαϊκής μελέτης για τον Θαλάσσιο Χωρικό Σχεδιασμό της Τουρκίας. Σε ανακοίνωσή του, το DEHUKAM αναφέρει πως το σχέδιο αποσκοπεί στο να ενισχύσει την κατανόηση της στρατηγικής της «Γαλάζιας Πατρίδας» στην κοινωνία και στους αρμόδιους φορείς, αλλά και να προσφέρει ένα πιο οργανωμένο πλαίσιο για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στις θαλάσσιες περιοχές της, με σεβασμό στις περιβαλλοντικές παραμέτρους.
Η συνέχεια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, με πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ να τονίζουν ότι η προγραμματισμένη για τα μέσα Μαΐου συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν θα διεξαχθεί κανονικά.