Αρκετά τα ανοικτά μέτωπα, κοινοβουλευτικά κι εσωκομματικά, που πρέπει να διαχειριστούν η ηγεσία και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από την ερχόμενη Δευτέρα (5/5). Δεδομένης της πυκνής επικαιρότητας όλος ο μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός για ένα σύντομο χρονικό διάστημα με αλλεπάλληλες εξελίξεις. Μέσα στις επόμενες 40 ημέρες θα συμβούν τόσα πολλά που είναι πολύ πιθανό πια να καθορίσουν το μέλλον του κόμματος.
Η δικογραφία Καραμανλή για τα Τέμπη σε πρώτο πλάνο
Λογικό είναι σε πρώτη φάση η δικογραφία για τα Τέμπη που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή να ελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ήδη τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Δ. Καλαματιανός, Β. Κόκκαλης, Γ. Ψυχογιός) – οι περισσότεροι από κάθε άλλο κόμμα – έχουν μελετήσει μέρος των αμέτρητων εγγράφων που σε ηλεκτρονική μορφή δόθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας (μέσω Αρείου Πάγου) και επιχειρούν να βάλουν σε τάξη τα πρώτα συμπεράσματά τους. Αντιστοίχως θα πράξουν κι άλλοι βουλευτές στην πορεία, καθώς οι αρμοδιότητες θα επιμεριστούν με στόχο τη λεπτομερή ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων.
Προσώρας έχει γίνει κατανοητό πως οι καταθέσεις των δύο υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Μεταφορών, πάνω στις οποίες βασίστηκε άλλωστε η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, είναι άκρως κατατοπιστικές. Βέβαια «είναι νωρίς ακόμα», όπως σημείωνε στο «Βήμα» επιτελικό στέλεχος της ΚΟ προτού γίνει το επόμενο βήμα. Άρα θα χρειαστεί χρόνος για μια πλήρη «αποκρυπτογράφηση» και αξιολόγηση όλων των δεδομένων. «Τα αρχεία της έρευνας είναι χιλιάδες» συμπλήρωνε η ίδια πηγή, προτρέποντας υπομονή.
Σύντομα πάντως θα αρχίσει να γίνεται πιο ευκρινές το τοπίο και μαζί προς τα πού κατευθύνονται τα πράγματα. Αν δηλαδή προκύπτουν και κακουργηματικές, εκτός από πλημμεληματικές, πράξεις – όπως το αδίκημα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνίας ή η ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Είναι κάτι που στον ΣΥΡΙΖΑ δεν το αποκλείουν και θα το στηρίξουν, εφόσον τα στοιχεία είναι εκεί και δικαιολογούν ένα τέτοιο αίτημα δίωξης.
«Θα το δούμε» έλεγε, χωρίς ν’ αποκλείει οτιδήποτε, ο βουλευτής και νομικός Γιώργος Γαβρήλος που στην υπόθεση Τριαντόπουλου ήταν ο ένας εκ των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική. Σε κάθε περίπτωση, όπως συμπλήρωσε σε παρέμβασή του ο εκπρόσωπος Τύπου, βουλευτής Γιώργος Καραμέρος «χρειάζεται άμεσα να ανταποκριθούμε στο αίτημα της κοινωνίας για δικαιοσύνη, φως και αλήθεια. Και όταν μιλάμε εδώ και δύο χρόνια για ένα διπλό έγκλημα, δεν μπορούμε να μένουμε μόνο στα πλημμελήματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
Ο Σπίρτζης και η νέα προανακριτική
Οι μικρές λεπτομέρειες επηρεάζουν, φυσιολογικά, και τον Χρήστο Σπίρτζη. Στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστήριζε στο «Βήμα» άλλο κεντρικό στέλεχος, αναγνωρίζουν ότι τον πρώην υπουργό Μεταφορών τον τιμά το γεγονός ότι έχει αυτοβούλως ζητήσει να κριθεί για τη σύμβαση 717 (και ό,τι άλλο) από την ειδική επιτροπή της Βουλής με βάση το άρθρο 86 παρ.5 του Κανονισμού της Βουλής. Προς διευκόλυνση πάντως του κόμματος, που δεν εξαιρεί κανέναν από τη διαδικασία ελέγχου κι ενδεχόμενης απόδοσης ευθυνών, δεν αποκλείουν να χρειαστούν περαιτέρω ενέργειες έως ότου διευκρινιστεί το μέγεθος της εμπλοκής. Καθετί θα εξαρτηθεί πλέον από τη δικογραφία.
Εκ των προτέρων η ηγεσία και τα επιτελικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζονται με βεβαιότητα για την απόπειρα της κυβέρνησης να γλιτώσει τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, εφαρμόζοντας ξανά το «μοντέλο Τριαντόπουλου». Δηλαδή της προανακριτικής μιας χρήσης με υπόμνημα λίγων λέξεων και παραπομπή στον φυσικό δικαστή. Σε αυτό το σενάριο δεν πρόκειται να συναινέσουν και θα το καταγγείλουν με κάθε εφικτό, θεσμικό, μέσο, εντός κι εκτός Βουλής. Επιζητούν, τουλάχιστον τώρα, μια ολοκληρωμένη Προανακριτική με εξέταση πληθώρας μαρτύρων και όλων των πραγματογνωμοσυνών.
«Δεν έχω παρατηρήσει περισσότερο ημιτελή και πρόχειρη αιτιολόγηση της παραβίασης του Συντάγματος και των νόμων, δύο ιερών αξιών που η Νέα Δημοκρατία τις προσαρμόζει για κομματική ιδιοτέλεια» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Γιαννούλης, κάνοντας επίσης λόγο για «λαϊκίστικο πογκρόμ επιθέσεων στην αντιπολίτευση». Το προεδρείο και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά πρόκειται να βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση κι ενδεχομένως συνεδριάσουν κιόλας μέσα στην εβδομάδα για τον συντονισμό κινήσεων/πρωτοβουλιών.
Συνέρχεται η Πολιτική Γραμματεία – Ακολουθεί η ΚΕ
Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σίγουρα ένα από τα κεντρικά θέματα που η Πολιτική Γραμματεία θα συζητήσει μέσα στην προσεχή εβδομάδα. Κάλεσμα ακόμη στα μέλη του οργάνου δεν έχει γίνει. Πιθανολογείται όμως πως η απαιτούμενη συνεδρίαση θα οριστεί στα μέσα της εβδομάδας, είτε την Τετάρτη είτε την Πέμπτη.
Στη διάρκεια αυτής θα πρέπει να ψηφιστεί η εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή του επόμενου Σαββατοκύριακου (10-11 Μαΐου). Πρόκειται για την Κεντρική Επιτροπή που, με ενδιάμεση στάση την εκλογή συνέδρων, θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο καταστατικό συνέδριο του Ιουνίου (12-15/6) – αυτό που έχει οριστεί από την πλειονότητα ως «σημείο μηδέν» και «τελευταία ευκαιρία». Της (νέας) αρχής ή του (οριστικού) τέλους.
Σε αυτούς τους 5,5 μήνες της νέας ηγεσίας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πετύχει ν’ αντιστρέψει το κλίμα αμφισβήτησης που τον περικλείει ως κόμμα μετά από 16 μήνες περιδίνησης και τον οδήγησε σε μια δημοσκοπική συρρίκνωση με χαμηλότερα όρια την κοινοβουλευτική επιβίωσή του. Ακόμη ψάχνει από κάπου να πιαστεί.
Ο πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος έχει επιχειρήσει μια σειρά από ανοίγματα σε σχηματισμούς ή μεμονωμένα πρόσωπα και, μολονότι μέχρι εδώ αποτελέσματα δεν έχει καρπωθεί, θα επιμείνει σε αυτήν την κατεύθυνση. Διότι ευελπιστεί πως εν μέσω καλοκαιριού θα αναπτυχθεί (επιτέλους) αυτή η φρέσκια προοπτική για τον χώρο.
Τι περιμένει από τη Νέα Αριστερά
«Το εννοούμε πραγματικά, όταν το προτείνουμε», διότι «οφείλουμε αν αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν να πάρουμε κάποιες πρωτοβουλίες για να λυθεί το αδιέξοδο», επανέλαβε ο βουλευτής Συμεών Κεδίκογλου για το σενάριο των ανεκπλήρωτων συνεργασιών. Υπό την αίρεση πλέον πως «δεν θα συνεχίσουμε να χτυπάμε στου κουφού την πόρτα γιατί εκλαμβάνεται σαν αδυναμία».
Με άλλα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να εξαντλήσει τα όρια ενός σχεδίου συγκατοίκησης με τη Νέα Αριστερά ή μεμονωμένα στελέχη της, αλλά το χέρι φιλίας δεν θα το εκτείνει ξανά. Θα περιμένει ενεργοποίηση της άλλης πλευράς, αναζητώντας παράλληλα το αφήγημα αυτό που μέσα σε ένα σκηνικό απόλυτης ρευστότητας, διαρκών ανατροπών και ανακατατάξεων στους συσχετισμούς των κεντροαριστερών κομμάτων θα αφουγκραστεί τον κοινωνικό ιστό και θα καλύψει την ανάγκη για κάτι διαφορετικό, αφήνοντας πίσω αυτή τη μεταβατική περίοδο. Αν εκδηλωθεί διάθεση διαλόγου από την Πατησιών, πριν ή μετά τον Ιούνιο, τείχος δεν θα υψωθεί.