Όπως τόνισε σε αποκλειστική δήλωσή της στο cityhub, η επίμαχη διάταξη «βάζει τέλος σε ένα καθεστώς ασάφειας και αυθαιρεσίας» και «δεν περιορίζει την ελευθερία των επισκεπτών, αλλά προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και τον φυσικό πλούτο της χώρας».
Η νέα ρύθμιση ήρθε να ενισχύσει την τήρηση της νομιμότητας, αποσαφηνίζοντας το νομικό πλαίσιο γύρω από την άναρχη και συχνά καταχρηστική χρήση του δημόσιου χώρου από τροχοκινούμενα οχήματα. Η διάταξη προβλέπει να δώσει λύση στο αυτονόητο: την υπεράσπιση των αρχών υγιεινής, ασφάλειας και σεβασμού προς το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, που ισχύουν ήδη σε όλες τις ευνομούμενες χώρες της Ευρώπης.
«Όχι στην καταχρηστική χρήση δημόσιων χώρων – ναι στον σεβασμό του περιβάλλοντος, των πολιτιστικών μνημείων και της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών», ανέφερε με έμφαση η κα Κεφαλογιάννη, σκιαγραφώντας ένα νέο πρότυπο τουρισμού για τη χώρα.
Η διάταξη προβλέπει ότι η στάθμευση τροχόσπιτων επιτρέπεται μόνο σε νόμιμα οργανωμένα camping, που πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφάλειας, υγιεινής και προστασίας του περιβάλλοντος. Παράλληλα, αποσαφηνίζεται πως η στάθμευση τροχόσπιτων πέραν των 24 ωρών σε κατοικημένες περιοχές απαγορεύεται, εκτός αν γίνεται σε κατάλληλους περιφραγμένους χώρους που ορίζονται από τους δήμους. Σημαντικό είναι ότι προβλέπεται η δυνατότητα δωρεάν στάθμευσης ενός τροχόσπιτου, όμως οποιαδήποτε επιπλέον χρήση του χώρου εμπίπτει στην εμπορική δραστηριότητα και απαιτεί νόμιμη άδεια.
«Ο τουρισμός μας οφείλει να στηρίζεται στη νομιμότητα και στην ποιότητα», ανέφερε η Υπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να τεθεί φραγμός στην αυθαίρετη εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου από ιδιώτες ή επιχειρηματίες, εις βάρος των αδειοδοτημένων επιχειρήσεων και του φυσικού περιβάλλοντος. “Η Ελλάδα είναι ένας οργανωμένος προορισμός που σέβεται όλους όσοι την επιλέγουν” συνέχισε για να καταλήξει “Το Υπουργείο Τουρισμού συνεχίζει να εργάζεται με σταθερό γνώμονα την προστασία των προορισμών και τη βελτίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας”
Η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία δεν εισάγει κάτι καινοφανές, αλλά εναρμονίζεται με το προϋπάρχον θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό ορίζεται από τον νόμο 392/1976 και τον νόμο 4276/2014.
Ενισχύεται έτσι η εφαρμογή ενός ξεκάθαρου πλαισίου, που μέχρι πρότινος συχνά παρακάμπτεται.
Η συζήτηση γύρω από τις χρήσεις των δημόσιων χώρων και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη συνεχίζεται. Ωστόσο, η τοποθέτηση της Όλγας Κεφαλογιάννη στο cityhub δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλλει τάξη και να προστατεύσει την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της χώρας από φαινόμενα που παραβιάζουν το συλλογικό συμφέρον.
Από το έντυπο ένθετο cityhub Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΤΑ ΝΕΑ