Από τη Μανίλα των Φιλιππίνων, όπου βρίσκεται εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Νικόλας Φαραντούρης τοποθετήθηκε για όσα ελέχθησαν στη συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη – Μερτς επί της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Άμυνας.
Ο Γερμανός καγκελάριος επέμεινε στην ανάγκη συμπερίληψης τρίτων χωρών στον σχεδιασμό, «δείχνοντας» -σύμφωνα με συνεργάτες του Έλληνα ευρωβουλευτή- την Άγκυρα και δηλώντας ότι «δεν πρέπει να είμαστε τυπολάτρες επιθυμώντας μόνο μέλη της ΕΕ να συμμετέχουν σε αυτή την πολιτική». Άλλωστε ο κ. Μερτς, όπως επεσήμαναν ίδιες πηγές, έχει ταχθεί υπέρ της πώλησης Eurofighter στην γειτονική χώρα, όπως προέκυψε από πρόσφατες δηλώσεις μαζί με τον γ.γ του ΝΑΤΟ, Φρανκ Ρούτε.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημείωσε το περιβάλλον του κ. Φαραντούρη, επανέλαβε όσα ανέφερε στη συνάντησή του με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Ότι δηλαδή θα πρέπει οι συνομιλητές της Ευρώπης να ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Και ότι η πώληση αεροσκαφών θα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις προτείνοντας υπογραφή «συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας» Τουρκίας-Ε.Ε. έτσι ώστε να υπάρχει ένα πλαίσιο στο οποίο θα λαμβάνονται υπόψη και «οι ιδιαιτερότητες όλων των κρατών μελών».
«Οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ να μην συναινέσουν σε μια καταδικασμένη πρόταση»
Επί όλων αυτών ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Φαραντούρης τόνισε σχετικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού αφήνει ορθάνοικτη την πόρτα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνα στην Τουρκία, κάτι που είναι πρωτοφανές για μια χώρα με την «ιδιαιτερότητα» (sic) να τελεί υπό την απειλή πολέμου και με τους ομοεθνείς μας στην Κύπρο να έχουν το μισό νησί υπό τουρκική κατοχή. Η δε πρόταση περί υπογραφής «συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας της Τουρκίας με την Ε.Ε.» είναι πρόταση διολίσθησης στις τουρκικές αξιώσεις και απηχεί το αποτυχημένο προηγούμενο της Διακήρυξης των Αθηνών, σε θεσμικό ευρωπαϊκό επίπεδο».
Ο κύριος Φαραντούρης συμπλήρωσε ότι «γερμανικά οικονομικά συμφέροντα, που εξυπηρετούνται από τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, δεν πρέπει να καθορίζουν την ευρωπαϊκή πολιτική ασφαλείας» και ζήτησε από τον κύριο Μητσοτάκη να τοποθετηθεί επί της ουσίας στον «πολιτικά ομογάλακτό του καγκελάριο Μερτς, το οποίο δεν έκανε στην κοινή συνέντευξη τύπου».
Τέλος, κάλεσε τους ευρωβουλευτές στο ΕΛΚ, «πολλοί εκ των οποίων συναισθάνονται την κρισιμότητα των στιγμών κι έχουν κοινή κατανόηση της αναθεωρητικής συμπεριφοράς της Άγκυρας, να μην συναινέσουν σε μια καταδικασμένη πρόταση που υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια, επειδή ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν θέλει ή δεν μπορεί να ψελλίσει τα αυτονόητα στον Γερμανό Καγκελάριο».