Στο Βερολίνο μεταβαίνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το μεσημέρι αναμένεται να συναντήσει τον Γερμανό καγκελάριο Φριντριχ Μερτς. Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού με ευρωπαίο ηγέτη στην καγκελαρία μετά την εκλογή του από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Μητσοτάκης – Μερτς με αιχμή στην Οικονομία

Στην ατζέντα της συνάντησης θα τεθούν μια σειρά από θέματα. Στην αιχμή θα είναι η οικονομία, έξι χρόνια μετά το τέλος της σκληρής δεκαετούς κρίσης. Επιπλέον θα συζητηθούν οι επενδύσεις, το διμερές εμπόριο, οι διεθνείς εξελίξεις, η νέα γεωπολιτική εικόνα της Ευρώπης και το μεταναστευτικό.

Η βράβευση Μητσοτάκη

Απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει ως επίτιμος προσκεκλημένος στο ετήσιο Συνέδριο του Economic Council Germany, όπου θα βραβευθεί για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Χθες, ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε το ταξίδι του στην Ιταλία. Εκεί, ο πρωθυπουργός συμπροήδρευσε στο 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, όπου συμφωνήθηκαν η επένδυση 360 εκ. ευρώ από την ιταλική πλευρά στους ελληνικούς σιδηρόδρομους, για την αγορά 23 επιβατικών συρμών και τη διαμόρφωση σύγχρονων αμαξοστασίων όπου θα συντηρούνται τα τρένα, αλλά και ο τριπλασιασμός της δυνατότητας της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Το μνημόνιο Ελλάδας – Ιταλίας για το σιδηρόδρομο


Το Μνημόνιο για τον σιδηρόδρομο υλοποιείται μαζί με μια σειρά ενεργειών από το ελληνικό κράτος για την αναβάθμιση των υποδομών και των μέτρων ασφαλείας στις μεταφορές, όπως η υπογραφή των συμβάσεων για την αποκατάσταση της γραμμής στη Θεσσαλία, η υπογειοποίηση των Σεπολίων, η συνεχιζόμενη εγκατάσταση του ETCS, οι πρόνοιες για ανάπτυξη Ενιαίου Κέντρου Εποπτείας και συστήματος ακριβούς γεωεντοπισμού τρένων, αλλά και τα μέτρα αποτροπής των δολιοφθορών στο δίκτυο.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα σε μία επίμονη και ουσιαστική προσπάθεια που έγινε σε πολλά επίπεδα, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού, και υποστηρίχθηκε από την Ιταλίδα ομόλογό του.

Οι σχετικές δεσμεύσεις του ιταλικού κρατικού ομίλου Ferrovie dello Stato, στον οποίο ανήκει η Hellenic Train, θα αποτυπωθούν ξεκάθαρα στη νέα αναθεωρημένη σύμβαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Hellenic Train, με ρήτρες για τα χρονοδιαγράμματα.

Η συμφωνία για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης προβλέπει τη δημιουργία μίας νέας υποθαλάσσιας γραμμής που θα λειτουργεί παράλληλα με την υφιστάμενη διασύνδεση, η οποία τέθηκε σε λειτουργία το 2002. Οι δύο διαχειριστές δικτύου, ο ΑΔΜΗΕ και η ιταλική Terna, αναμένεται να επενδύσουν στο έργο περίπου 1,9 δισ. ευρώ.

Το έργο θα έχει μεταφορική ικανότητα 1.000 MW και συνολικό μήκος περίπου 300 χλμ, εκ των οποίων περίπου 240 θα αναλογούν στο υποβρύχιο τμήμα. Η υφιστάμενη ισχύς της διασύνδεσης ανέρχεται στα 500 MW, άρα με την προσθήκη της νέας γραμμής το σύνολο θα διαμορφωθεί στα 1.500 MW, τριπλάσια σε σχέση με σήμερα.

Πέρυσι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα πέτυχε να είναι καθαρά εξαγωγός χώρα ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά μετά την αλλαγή του αιώνα, από το 2000, εν πολλοίς ως αποτέλεσμα των μεγάλων επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Ιταλία, από την πλευρά της, είναι παραδοσιακά μία από τις χώρες της ΕΕ που εισάγουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, άρα πρόκειται για μία αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

Πρόκειται για συμφωνία που επιβεβαιώνει την αναβάθμιση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και παρόχου ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και τη σημασία των διακρατικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων, στις οποίες επιμένει σταθερά η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέλος, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με την Τζόρτζια Μελόνι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε για μία ακόμα φορά πως στην απαραίτητη προσπάθεια ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας «είναι πολύ κρίσιμο να επιλέξουμε τους συνομιλητές μας με βασικό κριτήριο αν τελικά ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική και με τα συμφέροντα της Ένωσης. Γιατί, σίγουρα, η ευρωπαϊκή άμυνα, η στρατηγική μας αυτονομία, δεν εξυπηρετούνται δημιουργώντας νέες εξαρτήσεις».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στις συνεργασίες, «με την προϋπόθεση ότι υπάρχει μια συμπόρευση ως προς τα κοινά μας ενδιαφέροντα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας».