Η πρόσφατη απόλυση του μηχανοδηγού Κώστα Γενιδούνια αποτέλεσε το πρώτο σημείο συνεννόησης μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς μετά το πρόσφατο «πάγωμα» της εκδοχής για μια κοινή πορεία.
Όπως έγινε γνωστό, με υπογραφές των προέδρων (Φάμελλου, Χαρίτση) και των γραμματέων (Καλαματιανού, Πέρκα) των δύο ΚΟ κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή κοινή ερώτηση προς τους υπουργούς Υποδομών-Μεταφορών, Χρίστο Δήμα, και Εργασίας-Κοινωνικής Απασχόλησης, Νίκη Κεραμέως, προκειμένου να λάβουν απαντήσεις σε τέσσερα σκέλη.
Οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης ερωτώνται:
1) Γνώριζε η κυβέρνηση την πρόθεση της Hellenic Train να απολύσει τον Κ. Γενιδούνια;
2) Εκφράζει την κυβέρνηση η θέση του κ. Κυρανάκη;
3) Τι θα κάνουν τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την ανάκληση της παράνομης και εκδικητικής απόλυσης του Κ. Γενιδούνια και την άμεση επαναπρόσληψή του;
4) Τι θα κάνει η κυβέρνηση για να προστατεύσει την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και διεκδίκηση, απέναντι στις πρακτικές τρομοκράτησης των εργαζομένων από την Hellenic Train;
Παράλληλα, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά ζητούν την ανάκληση της απόλυσης του Κώστα Γενιδούνια, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή κάλυψε πλήρως τη Hellenic Train και τις πρακτικές της απαξιώνοντας προκλητικά τη συνδικαλιστική δράση, με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Κ. Κυρανάκη, να δηλώνει πως ‘εμείς δεν είμαστε εργατοπατέρες να λέμε τι να κάνει ή να μην κάνει μια εταιρεία’».
Σύμφωνα με τα δύο κόμματα, «η στάση αυτή προφανώς δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τον αν η κυβέρνηση γνώριζε και ενθάρρυνε την εταιρεία να απολύσει τον Κ. Γενιδούνια». Επίσης, «η απόλυση ενός συνδικαλιστικού στελέχους, που έχει δώσει μάχες για την ασφάλεια των τρένων, παραβιάζει την εργατική νομοθεσία, είναι ξεκάθαρα εκδικητική και έχει ως στόχο να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο».
Αντιθέτως, «η ανάκληση της απόλυσης του Κ. Γενιδούνια και η άμεση επαναπρόσληψή του από τη Hellenic Train είναι η δίκαιη, δημοκρατική απαίτηση των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος και πρέπει να γίνει πράξη».