Αν και αποτελούν ένα σημαντικό κρίκο στην εφοδιαστική αλυσίδα της αγοράς φαρμάκου, οι φαρμακαποθήκες λόγω του ενδιάμεσου ρόλου τους, δεν είναι αναγνωρίσιμες από τους πολίτες, ούτε ως επιχειρηματικά σχήματα αλλά ούτε ως σημαντικοί εταίροι στη διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού. Για το λόγο αυτό ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (Π.Σ.Φ.) διοργάνωσε ημερίδα, σε μια περίοδο που έχει ανοίξει έντονα ο διάλογος για την διακίνηση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία της γειτονιάς, αλλά και που πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της εμφάνισης ελλείψεων σε όλη τη γκάμα φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αν τα φαρμακεία διαθέτουν σκευάσματα για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού, αυτό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις φαρμακαποθήκες οι οποίες και προμηθεύουν τα φαρμακεία. Αποτελούν δε ένα σημαντικό επιχειρηματικό κλάδο και μάλιστα κατά τη διάρκεια της ημερίδα παρουσιάστηκε έρευνα με αντικείμενο το κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα του κλάδου των Φαρμακαποθηκών. Σύμφωνα με την έρευνα, την οποία παρουσίασε ο Δρ Παναγιώτης Πρόντζας, Head of Strategy and Investments, Grant Thornton, το οικονομικό αποτύπωμα των φαρμακαποθηκών τεκμηριώνεται από στοιχεία όπως η συνεισφορά τους στο ΑΕΠ που εκτιμάται σε 504 εκατ. ευρώ το 2023, η συνολική τους συνεισφορά σε επίπεδο θέσεων εργασίας που εκτιμάται σε περίπου 17 χιλιάδες επίσης το 2023 και η συνεισφορά στα δημόσια έσοδα που εκτιμάται σε 158 εκατ. ευρώ το 2023 και 712 εκατ. ευρώ στο διάστημα 2019-2023.
Παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες και οι συνεταιρισμοί του κλάδου, που φτάνουν τις περίπου 140 και πραγματοποιούν αθροιστικά 23.100 παραδόσεις την ημέρα, λειτουργούν με περιορισμένα περιθώρια κέρδους, της τάξης του 1%, έχουν αναδειχθεί σε πυλώνα της φαρμακευτικής φροντίδας και εγγυητή της δημόσιας υγείας. Οι συστηματικές τους επενδύσεις και ο κομβικός τους ρόλος δικαιολογούν το αίτημα για θεσμικές αποφάσεις, όπως η συμπερίληψη των φαρμακαποθηκών σε υφιστάμενα καθεστώτα (π.χ. Αναπτυξιακός Νόμος) τα οποία μπορούν να καλύψουν το μέγεθος των επενδυτικών αναγκών.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Υγείας ο οποίος ανέφερε «Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε μία πολύ κομβική αλλαγή στο χώρο του φαρμάκου και αναφέρομαι στη νέα υπηρεσία της διανομής κατ΄ οίκον των φαρμάκων υψηλού κόστους του ΕΟΠΥΥ. Η διανομή κατ΄ οίκον, αποτελούσε ένα όραμα πολλών ετών για τον ΕΟΠΥΥ, είχε δοκιμαστεί πιλοτικά στο παρελθόν σε ορισμένους ασθένειες, με μεγάλη επιτυχία, ωστόσο δεν είχε ποτέ υλοποιηθεί. Σήμερα, είμαι εξαιρετικά ευτυχής, γιατί είμαστε πανέτοιμοι να προχωρήσουμε σε ευρεία κλίμακα την διανομή κατ΄ οίκον των φαρμάκων υψηλού κόστους του ΕΟΠΥΥ. Έτσι θα μειωθούν οι ουρές στον ΕΟΠΥΥ διότι όσοι παίρνουν σπίτι τους τα φάρμακα δεν θα περιμένουν στην ουρά και έτσι θα είναι πολύ λιγότεροι αυτοί που τελικά θα πηγαίνουν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Η υπηρεσία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και θα συμπεριλαμβάνονται και οι φαρμακαποθήκες στην αλυσίδα αυτής της νέας διανομής. Εγώ χαίρομαι όλη η αγορά να βρίσκει τρόπο να συνεργάζεται. Με την απόλυτη ασφάλεια που μας παρέχουν τα ηλεκτρονικά συστήματα που μπορούμε να κάνουμε ιχνηλάτηση του κάθε κουτιού με ακρίβεια εκατοστού που βρίσκεται ώστε να μην υπάρχει υπερκατανάλωση αλλά και με τη δυνατότητα να δώσουμε στους ασθενείς μας την ευκαιρία να μην ταλαιπωρούνται κατά τον τρόπο που ταλαιπωρούνται σήμερα οι ίδιοι και οι συγγενείς τους, φτιάχνουμε και αυτό το σημείο το οποίο αποτελούσε έναν διακαή πόθο πολλών ετών».
Ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, Πρόεδρος του Π.Σ.Φ. ανέφερε από την πλευρά του: «Το πρόβλημα των ελλείψεων αυτή τη στιγμή είναι πολύ περιορισμένο και θα ήθελα να συγχαρώ την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία γιατί την τελευταία διετία έχουμε δει μια καταιγιστική αλλαγή στο θέμα των ελλείψεων. Έχουμε φτάσει πλέον να μιλάμε για μια απόλυτα πεπερασμένη ομάδα φαρμάκων σε έλλειψη. Μιλάμε για 100-120 κωδικούς σε έλλειψη σε σύνολο 7.000. Σε ποια βιομηχανία το ποσοστό των ελλείψεων είναι το 1,5% των κωδικών της;»
Ο Αντιπρόεδρος του Π.Σ.Φ. κ. Μιχάλης Τσατσαρώνης, τόνισε ότι : «Οι φαρμακαποθήκες και οι επιχειρηματίες που βρίσκονται πίσω από αυτές είναι άνθρωποι οι οποίοι επενδύουν, επιχειρούν και την ίδια στιγμή αναπτύσσονται με γνώμονα την υγιή ανάπτυξη και μειώνοντας το αποτύπωμα του ενεργειακού κόστους. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι σημερινές προκλήσεις θα είναι την επόμενη μέρα τα προβλήματα του παρελθόντος και όχι οι αυριανές προκλήσεις που θα απαιτούν ακόμα πιο περίπλοκες λύσεις».
Τέλος το Μέλος του ΔΣ του Π.Σ.Φ., κ. Ζαχαρίας Λέλος σχολίασε σχετικά: «Οι φαρμακαποθήκες έχουν πάψει να είναι οι απλές μονάδες που λειτουργούσαν με συμβατικούς όρους όπως παλιά. Σήμερα έχουν γίνει σύγχρονες επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας την τεχνολογία σαν σύμμαχο. Οι φαρμακαποθήκες έχουν επενδύσει πάρα πολλά χρήματα σε υποδομές, σε προσωπικό, σε εκπαίδευση και σε πολλά άλλα, σηκώνοντας ένα δυσανάλογο βάρος και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί και να υποστηριχθούν».