Τη σημασία που δίνει η ελληνική διπλωματία στον ρόλο της χώρας μας ως προεδρεύουσας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και στο ζήτημα της θαλάσσιας ασφάλειας υπογραμμίζει η παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Νέα Υόρκη, την Τρίτη, όπου και θα προεδρεύσει στη σχετική συνεδρίαση.

Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος από την Αθήνα δεν είναι μόνο συμβολική αλλά και ουσιαστική, καθώς συνδέεται άμεσα με την στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα προβάλλει σταθερά τη θέση ότι κάθε διάλογος και οποιαδήποτε διαφορά πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και ιδίως στο Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο η Τουρκία δεν έχει υπογράψει και συχνά αμφισβητεί δημοσίως.

Η ελληνική διπλωματία θεωρεί ότι η παρουσία του πρωθυπουργού σε αυτή τη συνεδρίαση δίνει στη χώρα μας την ευκαιρία να αναδείξει τις ελληνικές θέσεις ενώπιον της διεθνούς κοινότητας. Στη συνεδρίαση θα παραβρεθεί επίσης και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ εκεί θα βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει άλλωστε ιδιαίτερα ενεργό ρόλο την προσεχή εβδομάδα στις εργασίες του Συμβουλίου, καθώς θα προεδρεύσει τόσο την Τετάρτη, στη συνεδρίαση που θα αφορά τις εξελίξεις στη Συρία, όσο και την Πέμπτη, όπου οι εργασίες θα έχουν ως θέμα της την προστασία των αμάχων στις ένοπλες συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο ανά την υφήλιο, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη σε μεγάλο αμερικανικό μέσο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη, στο διάλειμμα των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ.Μητσοτάκης θα έχει κατ’ιδίαν συνάντηση με τον κ.Γκουτέρες, στην οποία θα συμμετάσχει και ο κ.Γεραπετρίτης.

Η έκθεση «θάλαττα»

Την ίδια ώρα, στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη θα γίνουν και τα εγκαίνια της Έκθεσης «Thalatta», η οποία περιλαμβάνει 11 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, τα οποία μεταφέρθηκαν στη Νέα Υόρκη από την Εθνική Πινακοθήκη και έχουν ως βασικό θέμα τους τη θάλασσα, σε μία εκδήλωση που διοργανώνεται στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας και στην οποία επίσης θα παραβρεθεί ο πρωθυπουργός.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το θέμα που επιλέχθηκε δεν είναι τυχαίο αλλά συνδέεται τόσο με τη συνεδρίαση της ίδια μέρας, όσο και με την προτεραιότητα της θαλάσσιας ασφάλειας που έχει θέσει η χώρα μας κατά τη διάρκεια της προεδρίας της.

Η ημερομηνία του ΑΣΣ και ο πολιτικός διάλογος

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, μπορεί να μην υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, ωστόσο υπάρχει η σιγουριά ότι θα διεξαχθεί μέσα στο καλοκαίρι και κατά πάσα πιθανότητα τον Ιούλιο.

Προηγείται άλλωστε η συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν οι δύο χώρες στο περιθώριο του Πολιτικού Διαλόγου, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το αργότερο εντός του Ιουνίου. Η συνάντηση αυτή θα διαξαχθεί σε επίπεδο Υφυπουργών Εξωτερικών και από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχει η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πολιτικός Διάλογος περιλαμβάνει τρείς βασικούς πυλώνες, οι οποίοι είναι οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών, οι ανταλλαγές απόψεων για ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, καθώς και τα Μέτρα Οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μέσω πολιτικών και τεχνικών συναντήσεων.