Σήμερα στις 12 το μεσήμερι, αναμένεται να «κλειδώσει» στο ΠαΣοΚ η απόφαση για την κατάθεση της προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη, στοχεύοντας εννέα πολιτικά πρόσωπα από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το τελικό κείμενο, το οποίο επεξεργάστηκε η νομική ομάδα υπό τον Χρήστο Κακλαμάνη σε συνεργασία με τους βουλευτές-μέλη της τρέχουσας προανακριτικής (Μ. Αποστολάκη, Ε. Λιακούλη, Γ. Μουλικιώτης), επικυρώνεται το μεσημέρι σε τηλεδιάσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Τα πρόσωπα
Η πρόταση ζητά να ερευνηθεί σε βαθμό κακουργήματος –με βάση το αδίκημα της «διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών»– η ενδεχόμενη ευθύνη εννέα πολιτικών προσώπων: των πρώην υπουργών Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή (ΝΔ) και Χρήστου Σπίρτζη (ΣΥΡΙΖΑ) και των επτά υφυπουργών τους· από τη Νέα Δημοκρατία τους Μιχάλη Παπαδόπουλο, Γιώργο Καραγιάννη και Γιάννη Κεφαλογιάννη και από την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους Παναγιώτη Σγουρίδη, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Νίκο Μαυραγάνη και Θάνο Μωραΐτη. Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις για παραγραφή, μετά από νέα μελέτη των ΦΕΚ αρμοδιοτήτων το ΠΑΣΟΚ επέμεινε στη συμπερίληψη και των τεσσάρων υφυπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εκτιμώντας ότι τα ενδεχόμενα αδικήματα δεν έχουν παραγραφεί.
Κυβέρνηση για ΠαΣοΚ: Προχειρότητα και εργαλειοποίηση
Από την πλευρά της η κυβέρνηση αναμένει την επίσημη πρόταση για να απαντήσει, κάνοντας λόγο για προχειρότητα και εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών. Ο Άκης Σκέρτσος σχολίασε πως το ΠαΣοΚ «επαναλαμβάνει παλιά λάθη» και ότι οι προηγούμενες προσπάθειές του να καταθέσει προτάσεις δυσπιστίας απέτυχαν. Επίσης, επέκρινε τον Νίκο Ανδρουλάκη για τη βιασύνη του να χαρακτηρίσει τις κατηγορίες ως κακουργηματικές χωρίς να έχει εξετάσει πλήρως τη δικογραφία.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ, Κώστας Τσουκαλάς, ανέφερε: «Η κυβέρνηση μιλάει για αναζήτηση της αλήθειας, αλλά στη Βουλή ψηφίζει συγκάλυψη. Δεν θέλει καν έλεγχο για κακουργηματικές πράξεις.» Επιπλέον, τόνισε ότι υπήρχαν προειδοποιήσεις από εργαζόμενους του ΟΣΕ για την κατάσταση του δικτύου, οι οποίες αγνοήθηκαν, κατηγορώντας την κυβέρνηση για εργαλειοποίηση μιας νομικής διαδικασίας.
Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να εγκαινιάζει έναν νέο κύκλο έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων, με τη δικογραφία των Τεμπών να αποτελεί το επίκεντρο.