Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέφυγε προσωρινά την επιβολή δασμών 50% που απειλούσε να επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο παραμένει ασαφές πώς η ΕΕ θα μπορέσει να συνδυάσει την επιδίωξή της για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τις σκληρές παραχωρήσεις που ζητά η Ουάσιγκτον.
Ο Τραμπ υπαναχώρησε από την απόφασή του να επιβάλει τους δασμούς από την 1η Ιουνίου, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αντ’ αυτού, δόθηκε νέα προθεσμία μέχρι τις 9 Ιουλίου ώστε να υπάρξει χρόνος για διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των 27 χωρών της ΕΕ.
Χωρίς χειροπιαστά αποτελέσματα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι υπεύθυνη για την εμπορική πολιτική της ΕΕ, ανακοίνωσε ότι η συνομιλία έδωσε νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις, τις οποίες οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επιταχύνουν. Ωστόσο, δεν υπήρξε κάποια ένδειξη για πρόοδο ως προς τη λύση της εμπορικής διένεξης.
Η ΕΕ επιδιώκει μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει την αμοιβαία κατάργηση των δασμών στα βιομηχανικά προϊόντα, την αύξηση των εισαγωγών σόγιας, όπλων και υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ —στο πλαίσιο της απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο μέχρι το τέλος του 2027.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η ΕΕ εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να αυξήσει τις εισαγωγές βοείου κρέατος χωρίς ορμόνες, όπως έκανε πρόσφατα η Βρετανία σε συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Η πρόταση της ΕΕ
Η Κομισιόν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα υποστηρίξει δυναμικά την πρότασή της για «μηδενικούς δασμούς» εκατέρωθεν, σε επικείμενη τηλεφωνική επικοινωνία του Επιτρόπου Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς με τον Αμερικανό Υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ.
«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά ελκυστικό σημείο εκκίνησης για μια καλή διαπραγμάτευση που μπορεί να αποφέρει οφέλη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», ανέφερε εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Η ΕΕ επιδιώκει επίσης συνεργασία σε θέματα όπως η υπερπροσφορά χάλυβα —που και οι δύο πλευρές αποδίδουν στην Κίνα— αλλά και στις ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.
Η εμμονή στο έλλειμμα
Οι ΗΠΑ εμφανίζονται αποφασισμένες να μειώσουν το εμπορικό τους έλλειμμα στα αγαθά με την ΕΕ, το οποίο ανήλθε πέρυσι σχεδόν στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, παρά το γεγονός ότι διατηρούν πλεόνασμα στις υπηρεσίες.
Η Ουάσιγκτον έχει αποστείλει στις Βρυξέλλες κατάλογο απαιτήσεων, ζητώντας την άρση μη δασμολογικών εμποδίων, όπως είναι ο ΦΠΑ, τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την ασφάλεια τροφίμων και οι εθνικοί φόροι ψηφιακών υπηρεσιών.
Απαιτήσεις πάνω από τα όρια της ΕΕ
Πηγή της βιομηχανίας με γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσε ότι ο Τραμπ επιδιώκει μια γρήγορη συμφωνία με συμβολικές και ουσιαστικές νίκες, όμως οι απαιτήσεις της κυβέρνησής του υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια της ευρωπαϊκής διαπραγματευτικής δυνατότητας.
Για παράδειγμα, οι φόροι είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών της ΕΕ, επομένως η Επιτροπή δεν μπορεί να τους διαπραγματευτεί ή να τους καταργήσει.
Ο Μπερντ Λάνγκε, πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ηγείται αντιπροσωπείας ευρωβουλευτών στην Ουάσιγκτον, τόνισε πως σε αρκετές περιπτώσεις οι ΗΠΑ βλέπουν εμπόδια… εκεί που δεν υπάρχουν.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ΕΕ μπορεί να εξετάσει συγκεκριμένους κανονισμούς για τυχόν υπερβολές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υιοθετήσει συνολικά τα αμερικανικά πρότυπα, όπως φαίνεται να επιδιώκει η Ουάσιγκτον.
Οι ΗΠΑ πιέζουν για επαναπατρισμό της παραγωγής
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά επίσης την επιστροφή της παραγωγής στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε τομείς όπως ο χάλυβας, η αυτοκινητοβιομηχανία, τα κινητά τηλέφωνα και οι ημιαγωγοί.
Ο Υπουργός Γεωργίας της Ιρλανδίας, Μάρτιν Χέιντον, δήλωσε τη Δευτέρα πως η ΕΕ έχει δίκιο να επιδιώκει μια ισορροπημένη συμφωνία, προσθέτοντας ότι η δυσαρέσκεια του Τραμπ επειδή η ΕΕ δεν «υποχώρησε άνευ όρων», είναι στην πραγματικότητα… κοπλιμέντο.
«Είμαστε ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Δεν πρέπει απλώς να συμφωνούμε σε ό,τι ζητά ο Λευκός Οίκος. Πρέπει να διαπραγματευόμαστε και να εξηγούμε τη σημασία του αμοιβαίου οφέλους στο εμπόριο», δήλωσε.