Σ’ ένα παγκοσμίως «στρυφνό» για τη βιώσιμη ανάπτυξη περιβάλλον, η έκθεση που συνέταξαν ο Έλληνας ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Νικόλας Φαραντούρης, κι ο εκ των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών, Πολωνός ομόλογός του Ρόμπερτ Μπιέντρον, υπερψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης (DEVE) και της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Κλίματος και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI).

Πρόκειται για την έκθεση σχετικά με την εφαρμογή και υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ ενόψει του Πολιτικού Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου (UN High-Level Political Forum) που θα λάβει χώρα στη Νέα Υόρκη τον προσεχή Ιούλιο.

Η έκθεση θα έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη σύνοδο του Ιουλίου και θα αποτελέσει την επίσημη θέση του. Δεδομένου πως συγκέντρωσε την αποδοχή της πλειονότητας στις δύο επιτροπές, εκτιμάται πως θα εγκριθεί και στο τελικό στάδιο.

«Μπορούμε να πετύχουμε συναινέσεις»

Σε δηλώσεις του ο Νικόλας Φαραντούρης σημείωσε ότι «έγινε ένα σημαντικό βήμα για τη βιωσιμότητα του πλανήτη και της κοινωνίας μας. Νιώθω περήφανος και ευγνώμων που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μας εμπιστεύτηκε μαζί με τον συνάδελφό μου Ρόμπερτ Μπιέντρον τη σημαντική αυτή Έκθεση για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα που θα παρουσιαστεί στο ΟΗΕ, η οποία υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από σχεδόν όλες τις ευρωομάδες του δημοκρατικού τόξου. Αποδεικνύεται ότι, ακόμη και με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, μπορούμε να πετύχουμε συναινέσεις με δουλειά, συνέπεια, εμπιστοσύνη και συνεργασία. Αυτή δεν είναι άλλωστε η πεμπτουσία της δημοκρατίας;»

Τι αφορούν όμως οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης; Τη βιωσιμότητα του πλανήτη όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η βιοποικιλότητα, η εξάλειψη
φτώχειας και ανισοτήτων, της παιδικής εκμετάλλευσης, η προστασία της υγείας, η εκπαίδευση, οι φυσικοί πόροι κλπ.

Το Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (UN High Level Political Forum) είναι η κεντρική πλατφόρμα των Ηνωμένων Εθνών για την παρακολούθηση και την αναθεώρηση της Ατζέντας του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Συγκαλείται ετησίως και διεξάγει τακτικές εις βάθος αξιολογήσεις της προόδου σχετικά με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή Υπουργών και λοιπών, υψηλού επιπέδου, εκπροσώπων κυβερνήσεων, εμπειρογνωμόνων, επικεφαλής φορέων του ΟΗΕ, ακαδημαϊκών, καθώς και εκπροσώπων σημαντικών ομάδων και άλλων ενδιαφερόμενων μερών.