Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στη Λιβύη τόσο για το μεταναστευτικό όσο και για το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ανέφερε μάλιστα, χαρακτηριστικά, ότι η χώρα μας θα στείλει πολεμικά πλοία έξω από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης έτσι ώστε οι βάρκες των διακινητών να γυρνούν πίσω στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, ενώ μίλησε για ανάγκη να σταλεί σαφές μήνυμα στην εκεί κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει συνεργασία στο μεταναστευτικό.

«Να μεταφέρουμε στις λιβυκές αρχές ότι η πρακτική αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή είπε συγκεκριμένα» ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας γνωστό ότι θα ζητήσει τη στήριξη της Ένωσης για το θέμα. Παράλληλα, υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξουν σαφείς τοποθετήσεις και για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Να μεταφέρουμε στις λιβυκές αρχές ότι η πρακτική αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή»είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας γνωστό ότι θα ζητήσει τη στήριξη της Ένωσης για το θέμα. Παράλληλα, υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξουν σαφείς τοποθετήσεις και για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Αίτημα για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Σε σχέση με την κατάσταση στη Γάζα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως είναι η κατάλληλη στιγμή να τεθεί εκ νέου στο προσκήνιο το αίτημα για άμεση κατάπαυση του πυρός, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση όλων των ομήρων, ώστε να δοθεί τέλος στην ανθρωπιστική κρίση.

Η αναφορά του σχεδίου συμπερασμάτων στο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Υπενθύμιζεται ότι στο προσχέδιο συμπερασμάτων που είδε Το Βήμα, γίνεται αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη»

Ειδικότερα, στο προσχέδιο αναφέρονται τα εξής: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε την ανησυχητική κατάσταση στη Λιβύη και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της τόσο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια όσο και για τις μεταναστευτικές ροές. Επαναβεβαιώνει τη σταθερή στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Λιβύη και την Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για την προώθηση της εθνικής συμφιλίωσης, της θεσμικής ενότητας και ενός διαφανούς, χωρίς αποκλεισμούς διαλόγου, που θα βασίζεται στην κυριότητα και τη συναίνεση των ίδιων των Λίβυων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας–Λιβύης για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

Η άτυπη συνάντηση για το Μεταναστευτικό

Πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετείχε σε άτυπη συνάντηση ηγετών για το μεταναστευτικό στα γραφεία της Ιταλίας.

Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση ηγετών των κρατών – μελών που συμμετέχουν στην άτυπη ομάδα περί καινοτόμων λύσεων.

Η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου 2024, η δεύτερη στις 19 Δεκεμβρίου 2024 και η τρίτη στις 20 Μαρτίου 2025 πριν από την έναρξη των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων. Συνδιοργανωτές είναι η Ολλανδία, η Ιταλία και η Δανία.