Δειγματοληψίες σε ζώα και έντομα γίνονται στη φάρμα του 70χρονου κτηνοτρόφου που πέθανε από αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας – Κονγκό, ενώ γίνονται και απεντομώσεις στις περιοχές που εντοπίστηκαν τα περιστατικά.
Σε στενή παρακολούθηση 14 ημερών είναι οι επαφές του 70χρονου αλλά και της 54χρονης γιατρού του, που αποτελεί το δεύτερο κρούσμα.
Αιμορραγικός πυρετός: Πώς μεταδίδεται
Σύμφωνα με τον καθηγητή επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος ΔΣ του ΕΟΔΥ, Δημήτρη Παρασκευή, η νόσος μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος από μολυσμένο κρότωνα (τσιμπούρι), αλλά μπορεί να υπάρξει μετάδοση και μέσω επαφής με σωματικά υγρά ή εκκρίσεις μολυσμένου ατόμου. «Δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα όσο οι ιοί του αναπνευστικού, ωστόσο έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα» υπογράμμισε στο ERTNews.
Ερωτηθείς για τη μεταδοτικότητα και τον κίνδυνο ευρείας διασποράς, ο επιδημιολόγος εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Παρατηρούνται μεμονωμένα περιστατικά και όχι εκτεταμένα κρούσματα. Αν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα, ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά χαμηλός» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αιμορραγικός πυρετός: Τα συμπτώματα
Σύμφωνα κ. Παρασκευή, τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, κεφαλαλγία, εμετούς, κοιλιακό άλγος και κόπωση, ενώ επηρεάζει κυρίως όσους έχουν στενή επαφή με ζώα ή εργάζονται στην ύπαιθρο.
«Δεν σημαίνει πως κάθε τσίμπημα τσιμπουριού είναι επικίνδυνο, αλλά χρειάζεται προσοχή, γιατί ο κρότωνας πρέπει να είναι μολυσμένος για να μεταδώσει τον ιό», διευκρίνισε.
Τέλος, αναφέρθηκε στη διενέργεια ορολογικής μελέτης στον πληθυσμό της περιοχής για τον εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων και τόνισε πως έχει γίνει πλήρης ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα τα κρούσματα και να αποφεύγεται η διασπορά.