Η Άγκελα Μέρκελ επέστρεψε στην Αθήνα, αυτή τη φορά όχι ως πρωταγωνίστρια της πολιτικής σκηνής, αλλά με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Ελευθερία». Κατά τη διάρκεια μιας ανοιχτής συζήτησης με τον Αλέξη Παπαχελά, μίλησε για την ελληνική οικονομική κρίση, το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ (Grexit) και τη δύσκολη περίοδο που σημάδεψε την Ευρώπη και ειδικά την Ελλάδα το 2015.

Η μάχη με τον Σόιμπλε για να αποτρέψει το Grexit

Η πρώην καγκελάριος αποκάλυψε πως ενημέρωνε συστηματικά τον τότε υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάθε δύο ώρες για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. «Ο Σόιμπλε πίστευε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει διακυμάνσεις στις ισοτιμίες του ευρώ», είπε, αλλά η ίδια αντιτάχθηκε κατηγορηματικά. «Είπα όχι. Είμαστε μια Ένωση και έχουμε κοινές ευθύνες. Δεν επιτρέπεται πισωγύρισμα», τόνισε, σημειώνοντας πως ήξερε πως αυτή η στάση της θα προκαλούσε εντάσεις μεταξύ τους.

Η Μέρκελ τόνισε πως ήταν ξεκάθαρα αντίθετη στο Grexit από το 2011 και περιέγραψε τη δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να στηριχθεί η Ελλάδα και στην τήρηση των κανόνων της ΕΕ. «Η βασική μου απορία ήταν αν η Ευρώπη θα μπορούσε να τα καταφέρει μόνη της», εξήγησε, προσθέτοντας πως σε εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν πάντα αξιόπιστα οικονομικά δεδομένα.

Ο ρόλος του ΔΝΤ και η αναγκαιότητα του κουρέματος χρέους

Η πρώην καγκελάριος υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είχε ήδη ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αίτημα που είχε απορριφθεί αρχικά, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ελληνικό χρέος θα έπρεπε να κουρευτεί, θέση για την οποία δέχθηκε έντονες αντιδράσεις από διεθνείς παράγοντες. «Ο Τρισέ και ο Σαρκοζί με αποκαλούσαν ‘τρελή’ επειδή επέμενα στο κούρεμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως δεν πρέπει να γενικεύουμε σε όρους εθνικότητας, σημειώνοντας: «Δεν υπάρχουν μόνο Έλληνες ή Γερμανοί· υπάρχουν εργατικοί και οκνηροί παντού», σχολιάζοντας και ατασθαλίες που εντοπίστηκαν σε επιχειρήσεις και των δύο χωρών.

Η «σκληρή» πολιτική και η σχέση της με τον Τσίπρα

Η Μέρκελ παραδέχθηκε πως εκείνη την περίοδο είχε αναλάβει τον ρόλο του «κακού μπάτσου», καθώς έπρεπε να τηρήσει τη ρήτρα μη διάσωσης που όριζε η ευρωζώνη και να αρνηθεί απευθείας χρηματοδοτήσεις.

Αναφερόμενη στον Αλέξη Τσίπρα, περιέγραψε τη μεταξύ τους συνεργασία ως μια πολιτική «τέχνη» διαλόγου, με δύο διαφορετικές θέσεις που έπρεπε να βρουν συμβιβασμό. «Ο Τσίπρας ήταν ειλικρινής και δεν προσπάθησε να με παραπλανήσει», τόνισε, επισημαίνοντας πως και οι δύο ήθελαν να εργαστούν ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και να αποφευχθούν νέα μνημόνια.

Παρά το γεγονός αυτό, η ίδια χαρακτήρισε το τηλεφώνημα του Τσίπρα για την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος ως «το πιο αιφνιδιαστικό» της πολιτικής της καριέρας. Σε εκείνη την τηλεφωνική επικοινωνία, ο Τσίπρας της ανακοίνωσε ότι θα προτείνει «όχι» στο δημοψήφισμα, ξεκαθαρίζοντας όμως πως δεν επιδίωκε έξοδο από το ευρώ.

Έπαινοι για την ανθεκτικότητα του ελληνικού λαού

Κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης, η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε τη χαρά της που η Ελλάδα έχει ξεπεράσει την κρίση και κοιτάει μπροστά. Στάθηκε στην αντοχή και την ανθεκτικότητα της ελληνικής κοινωνίας, λέγοντας:

«Αναρωτήθηκα αν οι Γερμανοί θα άντεχαν όσα άντεξε ο ελληνικός λαός».

Κατέληξε με ένα μήνυμα αισιοδοξίας:

«Είστε ένας δυνατός λαός, από τον οποίο μπορούμε να μάθουμε πολλά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της χωρίς την Ελλάδα».