«Βέρτινγκο» προκαλούν στο Μαξίμου οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για το πολύκροτο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ με πρωταγωνιστές τα στελέχη της γαλάζιας παράταξης τα οποία καταλήστευαν τα κονδύλια των αγροτικών επιδοτήσεων.

Οι βεβιασμένες «ανθρωποθυσίες» στις οποίες προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να μείνει ο ίδιος έξω από το κάδρο των ευθυνών δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα οφέλη. Η αμηχανία της κυβέρνησης είναι έκδηλη και γι΄αυτό καταφεύγει στη μέθοδο της «αγοράς χρόνου» που, όμως, όσο περνούν οι μέρες οι αρνητικές εντυπώσεις γίνονται όλο και πιο έντονες στα μάτια της κοινής γνώμης.

Όπως πληροφορούμαι, την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στη Βουλή η πρώτη διάταξη για την απορρόφηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ, που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Με αυτό η ΑΑΔΕ αποκτά πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή θα αποτελέσει το πρώτο crash test με την αντιπολίτευση και δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για την κυβέρνηση γιατί θα αναδείξει τον χαρακτήρα του σκανδάλου, απαλλαγμένο από τις απόπειρες συμψηφισμού και διάχυσης των ευθυνών.

Οι υποψήφιες «Ιφιγένειες» στέλνουν μηνύματα…

Τα ακόμη πιο δύσκολα θα έρθουν όμως όταν κατατεθεί η πρόταση του ΠαΣοΚ για Προανακριτική Επιτροπή που επίσης προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα.

Μέχρι τότε το Μαξίμου και η γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν την πρόθεσή τους για να το οι βουλευτές της ΝΔ θα ακολουθήσουν το προηγούμενο της light παραπομπής -το λεγόμενο «μοντέλο Τριαντόπουλου – Καραμανλή»- για τα κυβερνητικά στελέχη.

Το πρόβλημα είναι κυρίως ο χειρισμός του Μάκη Βορίδη, που το Μαξίμου φοβάται να συγκρουστεί μαζί του. Η διαφοροποίηση, όμως, που γίνεται στον μέχρι πρότινος υπουργό Μετανάστευσης, εξοργίζει τους υπόλοιπους που φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο και δε βολεύονται στον ρόλο των υποψήφιων «Ιφιγενειών».

Μου λένε για παράδειγμα ότι ο Λευτέρης Αυγενάκης διαμήνυσε ότι δε θα μείνει σιωπηλός αν επιχειρηθεί να τον κάνουν ως τον μοναδικό αποδιοπομπαίο τράγο. Και φαντάζεστε τι θα συμβεί αν ανοίξει το στόμα του και πει με ποια εξουσία ξήλωνε τις διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και απαιτούσε να μπουν στο σύστημα για να πάρουν επιδοτήσεις ΑΦΜ που ήταν παράνομα.

«Ούτε κυνήγι μαγισσών, ούτε συγκάλυψη». Δηλαδή;

Για να διασκεδάσουν την αμηχανία τους, πάντως, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι «η ΝΔ μελετά τη δικογραφία, θα περιμένει πώς θα κινηθεί το ΠαΣοΚ που έχει προαναγγείλει Προανακριτική Επιτροπή και θα διαμορφώσουμε την άποψή μας».

Και τι θα κάνουν; «Θα κινηθούμε μακριά από κυνήγι μαγισσών αλλά και μακριά από την όποια λογική συγκάλυψης». Τι καταλάβατε εσείς τώρα;

***

Κόντρα Ζωής – Όλγας για το 2015

Κόντρα με φόντο το δημοψήφισμα του 2015 ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου και της Όλγας Γεροβασίλη. Η αντιπρόεδρος της Βουλής, βρισκόταν στην έδρα την ώρα που η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ξεπερνούσε -για… χιλιοστή φορά- κατά πολύ τον χρόνο της ομιλίας της.

Μια παρατήρηση της κ. Γεροβασίλη προκάλεσε την αντίδραση της κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία εκείνη την ώρα μιλούσε για το δημοψήφισμα του 2015 με αφορμή τη συμπλήρωση, το Σάββατο, δέκα ετών από τη διεξαγωγή του.

Όλγα Γεροβασίλη: Κυρία πρόεδρε σας θυμίζω ότι έχετε πιάσει και τον χρόνο κύριας ομιλίας

Zωή Κωνσταντοπούλου: Κυρία πρόεδρε βλέπω το καμπανάκι σας ενεργοποιήθηκε στο δημοψήφισμα, το σημειώνω.

Όλγα Γ.: Ενεργοποιήθηκε στο 16ο λεπτό ακριβώς. Στο 16ο λεπτό.

Ζωή Κ.: Είναι η πρώτη φορά που παίρνω το λόγο, το σημειώνω. Το πότε ενεργοποιηθήκατε. Και τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτό τον κόσμο εξάλλου.

Όλγα Γ.: Δεν θα το θεωρήσω, ούτε εγώ τυχαίο κυρία Κωνσταντοπούλου αυτό που κάνετε τώρα μόλις.

Ζωή Κ:  Εγώ κάνω την ομιλία μου και μόλις με διακόψατε την ώρα που μιλάω για το δημοψήφισμα.

Όλγα Γ: Όταν έχετε υπερβεί τον χρόνο κατά 10 λεπτά.

Ζωή Κ:  Επειδή είστε σε αυτούς που παραβιάσατε την εντολή του δημοψηφίσματος θα σας πρότεινα την ώρα που μιλώ τουλάχιστον να μην με διακόπτετε…. Παρατείνατε τη θέση σας στην εξουσία. Εξάλλου άδεια είναι τα έδρανα του κόμματος αυτού του οποίου είστε αντιπρόεδρος στη βουλή.

Όλγα Γ: Ξέρετε ότι δεν μπορώ να σας απαντήσω από τη θέση που είμαι εδώ.

Συμπέρασμα; Διχάζει ακόμη εκείνο το δημοψήφισμα. Και μάλιστα διχάζει περισσότερο εκείνους που εκείνη πανηγύριζαν για την έκβασή του…

***

Γκρίνια για τον Νίκο Φαραντούρη

Γκρίνιες ακούω στο ΣΥΡΙΖΑ για τον ευρωβουλευτή Νικόλα Φαραντούρη σχετικά με διάφορες παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα. Όμως η χθεσινή του παρέμβαση στο MEGA News εκνεύρισε πολλούς στην προεδρική ομάδα. Γιατί; «Μα, δεν είναι δυνατόν να ζητάμε παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές και ο Φαραντούρης να ζητάει κυβέρνηση κοινής αποδοχής» μου επεσήμανε κεντρικό στέλεχος.

Ο Κεφαλλονίτης ευρωβουλευτής κάλεσε τα κόμματα και τον Πρωθυπουργό «εάν πραγματικά επιθυμεί την κάθαρση και την εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης και των θεσμών», να προχωρήσουν σε Κυβέρνηση κοινής αποδοχής, παραμερίζοντας τους κομματικούς εγωισμούς.

Όπως εξήγησε, «αποστολή αυτής της Κυβέρνησης Ειδικού Σκοπού θα είναι η κάθαρση σε συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές Ελεγκτικές Αρχές ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια, η τρωθείσα αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό αλλά και η κλονισμένη εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στους θεσμούς».

Ανεξάρτητα από το timing νομίζω ότι δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς με τις επισημάνσεις του ευρωβουλευτή. Μόνον, όμως, που δεν ξέρω ποιος θα πείσει τη σημερινή κυβερνητική ηγεσία να φύγει από το Μαξίμου.

*** 

Γραμματέας ευρείας αποδοχής

Η πρεμιέρα της νεοεκλεγείσας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ «κλείδωσε» για το προσεχές Σάββατο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Θα συνδυαστεί δε με την εκλογή γραμματέων. Ο Σωκράτης Φάμελλος βρίσκεται από καιρό σε σκέψεις για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν ένα τέτοιο κομβικό πόστο και θα διαδεχθούν τη Ράνια Σβίγκου και τον Γιώργο Βασιλειάδη, ιδίως όσο πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές.

Απ’ όσο όμως πληροφορούμαι η κατάταξη στην ψηφοφορία άρχισε να ξεδιαλύνει κάπως το τοπίο. Είναι ένα κριτήριο η θέση που κατάλαβαν και οι σταυροί που συνέλεξαν οι υποψήφιοι στην εσωκομματική διαδικασία και θα ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν. Διότι τις επιλογές θα πρέπει να συνοδεύει η αποδοχή μελών και οργάνου.

Δεν είναι η μοναδική προϋπόθεση πάντως. Εξίσου σημαντικά είναι τα οργανωτικά προσόντα και το πνεύμα συνεργασίας. Όπως και να επιθυμούν την ανάληψη τέτοιων αρμοδιοτήτων τα στελέχη που έχει κατά νου ο πρόεδρος του κόμματος.

Το θέμα, όμως, πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις αν οι επιλογές που γίνονται έχουν αξία για την κοινωνία και δεν αποτελούν διευθέτηση της βούλησης μηχανισμών που συγκροτούν επαγγελματικά στελέχη.

***

Θέλουν έξω τους δικούς τους

Εν τω μεταξύ, επειδή ακούω από ‘δω κι από ‘κει ότι το ΠαΣοΚ, κατ’ εντολή Ανδρουλάκη, ελέγχει και την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποδώσει (πολιτικές) ευθύνες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ εκεί που νομίζει πως πρέπει, οφείλω να πω ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείεται να συνυπογράψει το κείμενο.

Βασικό κριτήριο για να υποστηριχθεί από την Κουμουνδούρου η όποια πρωτοβουλία προανακριτικής από τη Χαρ. Τρικούπη είναι να συμφωνήσει σε όλα τα πρόσωπα και όλα τα αδικήματα. Οπότε καταλαβαίνει κανείς πως η οποιαδήποτε αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό σταματά κάθε συζήτηση σύμπραξης. Κι ας επιμένουν, όπως μού λένε, ότι δεν έχει να τους προσάψει τίποτα και κανείς.

Δεν το ξέρω πόσο το μελέτησαν το θέμα στην Κουμουνδούρου, αλλά κάποιος πρέπει να πει δύο πράγματα: Το πρώτο ότι δεν απαιτούνται οι ψήφοι τους για να γίνει Προανακριτική – μπορεί και μόνο του το ΠαΣοΚ. Και το δεύτερο, οι όποιες ευθύνες στελεχών της εποχής της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι μεν παραγεγραμμένα από ποινικής άποψης, αλλά από πολιτικής οι ευθύνες ποτέ δεν παραγράφονται.

***

Επανεκκίνηση -χωρίς καρεκλοπόλεμο;- για τη Νεολαία ΠαΣοΚ

Το ΠαΣοΚ πραγματοποιεί την Κυριακή προσπάθεια επανεκκίνησης της Νεολαίας του Κινήματος και στο μυαλό πολλών στη Χαριλάου Τρικούπη γυρνούν στιγμές και πάθη του παρελθόντος.

Είναι αρκετοί όσοι θυμούνται τις εικόνες με τον καρεκλοπόλεμο των πράσινων νεολαίων κατά το παρελθόν και όλοι εύχονται να μην τις ξαναζήσουν. Προτιμούν, όπως έλεγσαν σε συνεργάτη του τισε σκηνές από τα camping στα Καμένα Βούρλα, που είχαν γίνει σε καλές εποχές –«ΠαΣοΚ ωραία χρόνια…»- και όσοι ήταν εκεί τις αναπολούν.

Ωστόσο, την Κυριακή μαθαίνω πως θα γίνει ουσιαστικά μία πολιτική συνδιάσκεψη, μία πρώτη μάζωξη κυρίως από ΠΑΣΠίτες. Θα λειτουργήσουν workshops για να αναδειχθούν ζητήματα που σχετίζονται με τη νέα γενιά, καθώς και πλατφόρμα εγγραφής νέων μελών.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έχει ο γραμματέας κινητοποιήσεων Νίκος Δασκαλάκης που έχει αναλάβει να σηκώσει το βάρος της εκδήλωσης, όπως και ο επικεφαλής δικτύων νεολαίας Γιώργος Τσούμας που «τρέχει» το πολιτικό πλαίσιο. Όπως έμαθα, θα απευθύνει χαιρετισμό και ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης.

Απώτερος σκοπός της Χαριλάου Τρικούπη είναι να δημιουργηθεί ένα μεταβατικό όργανο που θα οδηγήσει τη Νεολαία ΠαΣοΚ στη νέα οργανωτική της δομή και εκεί καταγράφεται η πρώτη διαφωνία. Βλέπετε, στη νέα κεντρική επιτροπή που θα προκύψει μετά από συνέδριο, υπάρχει το ηλικιακό όριο των 30 ετών, με κάποιες φωνές να εισηγούνται την επέκταση του.

Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι πως τα «στρατόπεδα» φαίνεται -σ.σ.: σιγά που θα έλειπαν…- πως έχουν ήδη διαμορφωθεί. Στο μεν προεδρικό μπλοκ βρίσκονται οι Χρήστος Τσούνης, Χρήστος Δημτσούδης, Γρηγόρης Τριανταφύλλου,  Σπύρος Σαρδελής, Παναγιώτης Μπουλιέρης και Περικλής Τσαρός. Απέναντι τους βρίσκονται οι Μανώλης Ανέτης, Νίκος Καλύβας και Θάνος Τασίκας.