Αφήνοντας στην άκρη τα περιττά σκηνικά και τις πολιτικές διαστάσεις γύρω από την φετινή Eurovision, αν κάτι ξεχωρίζει έντονα, αυτό δεν είναι άλλο από τη δύναμη της προσωπικής ιστορίας. Ορισμένες συμμετοχές έλαμψαν όχι μόνο για τις φωνητικές τους ικανότητες, αλλά για το φορτίο συναισθήματος και νοήματος που μετέφεραν με τα τραγούδια τους.
Ολλανδία – Τραγουδώντας μπροστά στον μικρό του εαυτό
Η Ολλανδία εκπροσωπείται φέτος από τον Claude με το τραγούδι "C’est La Vie". Γεννημένος στο Κονγκό, περιγράφει το τραγούδι ως φόρο τιμής στη μητέρα του, η οποία του δίδαξε να βλέπει το θετικό σε κάθε εμπειρία της ζωής, ακόμα και στις δύσκολες στιγμές. Το μήνυμα του τραγουδιού επικεντρώνεται στην αποδοχή των ανατροπών της ζωής και στην εύρεση δύναμης μέσα από τις δυσκολίες .
Ο Claude έγινε γνωστός το 2022 με το τραγούδι "Ladada (Mon Dernier Mot)", το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες. Έχει κερδίσει βραβεία όπως το 3FM Award για τον Καλύτερο Νέο Καλλιτέχνη και το Qmusic's Best Artist of the Year .
Η εμφάνιση του στον τελικό της Eurovision 2025 έχει ήδη αγγίξει το κοινό με το συναισθηματικό του βάθος και την ειλικρίνειά του, καθώς επίσης το σκηνικό με τον μικρό του εαυτό ως παιδική φιγούρα δίπλα του, συγκίνησε βαθιά.
Φινλανδία – Η φωνή της γυναικείας ελευθερίας
Το τραγούδι της Erika Vikman με τίτλο "Ich komme", είναι μια ωδή στη γυναικεία σεξουαλικότητα, στο σώμα ως εργαλείο δύναμης, επιθυμίας και ελευθερίας. Η ίδια μίλησε ανοιχτά για την ανάγκη να αποδομηθούν οι ντροπές και τα ταμπού γύρω από την ερωτική αυτοδιάθεση των γυναικών. Με φωνή βαθιά και θεατρική παρουσία η Erika υπενθύμισε για ακόμη μια φορά, πως η Eurovision μπορεί και εκφράζει εύστοχα, επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα.
Οι στίχοι του κομμάτιού εξερευνούν θέματα γυναικείας σεξουαλικότητας, απελευθέρωσης και αυτοπεποίθησης, με τη φράση "Ich komme" (έρχομαι) να λειτουργεί ως διπλό νόημα, αναφερόμενη τόσο στη φυσική άφιξη, όσο και στην κορύφωση της απόλαυσης.
Η Erika Vikman είναι γνωστή στη Φινλανδία για τη συμμετοχή της στο φεστιβάλ Tangomarkkinat το 2016, όπου αναδείχθηκε "Βασίλισσα του Τάνγκο". Το 2020 συμμετείχε ξανά στο UMK με το τραγούδι "Cicciolina", κατακτώντας τη δεύτερη θέση και εδραιώνοντας τη φήμη της ως μια από τις πιο δυναμικές και αυθεντικές καλλιτέχνιδες της χώρας.
Ιταλία – Μόδα, ποίηση και ανδρική ευαλωτότητα
Η Ιταλία εκπροσωπήθηκε φέτος από τον τραγουδοποιό Lucio Corsi με το τραγούδι "Volevo essere un duro" ("Ήθελα να είμαι σκληρός").
Πρόκειται για ένα τραγούδι με επιρροές από το glam rock της δεκαετίας του '70, συνδυάζοντας ρετρό ήχους με σύγχρονα στοιχεία. Οι στίχοι του εξερευνούν την έννοια της αρρενωπότητας και την πίεση να παρουσιάζεται κάποιος ως «σκληρός», ενώ στην πραγματικότητα νιώθει ευάλωτος. Η ερμηνεία του Corsi χαρακτηρίζεται από θεατρικότητα και αυτοσαρκασμό, προσφέροντας μια βαθιά και συναισθηματική εμπειρία.
Ο Lucio Corsi, γεννημένος το 1993 στην Τοσκάνη, είναι γνωστός για το ιδιαίτερο μουσικό του στυλ, που συνδυάζει ποιητικούς στίχους με παραμυθένια αφήγηση. Η συμμετοχή του στη Eurovision 2025 προσέλκυσε το ενδιαφέρον τόσο του κοινού όσο και των κριτικών, χάρη στην αυθεντικότητα και την καλλιτεχνική του προσέγγιση.
Η εμφάνισή του χαρακτηρίστηκε από εντυπωσιακά σκηνικά, όπως υπερμεγέθεις ενισχυτές και πιάνο, καθώς και κοστούμια με έντονες βάτες, προσφέροντας μια ιδιαίτερη οπτική εμπειρία.
Με καταβολές από τον χώρο της μόδας, καθώς έχει ποζάρει για τον οίκο Gucci, και με καλλιτεχνική αύρα που παραπέμπει σε ιταλική νεορομαντική ποίηση, ο Lucio Corsi ανέβηκε στη σκηνή και έφερε στην επιφάνεια μια σπάνια εκδοχή ανδρικής ευαλωτότητας.
Ποιοι θεωρούνται τα μεγάλα φαβορί της βραδιάς
Αυστρία – JJ με το "Wasted Love"

Ο JJ από την Αυστρία παρουσίασε το "Wasted Love", ένα τραγούδι που συνδύασε ποπ και όπερα, αναδεικνύοντας τις φωνητικές του ικανότητες. Η τεχνικά απαιτητική ερμηνεία του και η συναισθηματική φόρτιση του κομματιού εντυπωσίασαν κοινό και κριτικούς. Η συγκεκριμένη συμμετοχή θεωρείται φαβορί για τη νίκη, σύμφωνα με προβλέψεις και αναλύσεις.
Σουηδία – KAJ με το "Bara Bada Bastu"

Το συγκρότημα KAJ εκπροσώπησε τη Σουηδία με το τραγούδι "Bara Bada Bastu", μια χιουμοριστική ωδή στην κουλτούρα της σάουνας. Η εμφάνισή τους συνδύασε παραδοσιακά στοιχεία με μοντέρνα σκηνικά, προσφέροντας μια ανάλαφρη αλλά καλλιτεχνικά άρτια παρουσίαση.
Γαλλία – Louane με το "Maman"

Η Louane εκπροσώπησε τη Γαλλία με το "Maman", μια συγκινητική μπαλάντα αφιερωμένη στη μητέρα της, αγγίζοντας κάθε θεατή. Η ερμηνεία της, γεμάτη συναίσθημα και ευαισθησία, άγγιξε τις καρδιές μας, αλλά και απέσπασε θετικά σχόλια για την αυθεντικότητά της.
Φινλανδία – Erika Vikman με το "Ich komme"

Η Erika Vikman από τη Φινλανδία παρουσίασε το "Ich komme", που αναφέραμε και παραπάνω, ένα τραγούδι που προκάλεσε συζητήσεις και εντυπώσεις, και σε συνδυασμό με την θεατρικότητα και την τόλμη της ερμηνεύτριας, θεωρείται φαβορί.
Αν λοιπόν κάτι κρατάμε από την φετινή Eurovision, είναι πως η δύναμη της μουσικής ενώνει και κυρίως προσφέρει ισχυρά κοινωνικά μηνύματα, ιστορίες που αξίζουν να μοιραστούν, και συναισθήματα που αξίζει να συναισθανθούμε. Οι παραπάνω συμμετοχές, μαζί φυσικά με την ελληνική αποστολή και την Κλαυδία, ξεχώρισαν όχι μόνο για την καλλιτεχνική τους αξία αλλά και για την ικανότητά τους να αγγίξουν το κοινό σε βαθύτερο επίπεδο.