Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες που οδηγούν στην αλλαγή του σκηνικού στην αγορά ενέργειας και συγκεκριμένα μεταξύ των ανεξάρτητων εταιρειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
Η πίτα πωλήσεων των 11 δισ. ευρώ ξαναμοιράζεται και η επόμενη ημέρα αναμένεται να βρει λιγότερους και ισχυρότερους ομίλους στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή του τομέα ενέργειας.
Το κόστος και οι τάσεις
Σήμερα στην αγορά δραστηριοποιούνται περίπου 17 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, εκ των οποίων, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ οι εννέα είναι με ενεργή δραστηριότητα και στη λιανική ρεύματος και φυσικού αερίου.
Οι ακραίες διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας αλλά και τα νέα trends που θέλουν τους προμηθευτές να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους όχι μόνο στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου αλλά και σε υπηρεσίες ΑΠΕ για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και έξυπνης διαχείρισης ενέργειας, απαιτούν σημαντικά κεφάλαια.
Ο σκληρός ανταγωνισμός σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος ενέργειας και επιθετικών προωθητικών δράσεων προκαλεί ισχυρές πιέσεις στη ρευστότητα των μικρότερων παικτών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ που αφορούν τον μήνα Δεκέμβριο 2024 η ΔΕΗ κατέχει τη μερίδα του λέοντος στην προμήθεια εκπροσωπώντας φορτία κατανάλωσης ίσα με 52,11%.
Ακολουθούν η Protergia της Metlen Energy & Metals με 16,7%, η ΗΡΩΝ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 10,28%, η Elpedison της HELLENiQ ENERGY με 5,68%, η NRG της Motor Oil με 4,54%, η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» της ΔΕΠΑ Εμπορίας με 3,35%, η ΖΕΝΙΘ με 2,94%, η Volterra με 1,39%, η Volton με 1,29% και οι υπόλοιποι πάροχοι με 1,74%. Η συγκέντρωση της αγοράς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και αναλύσεις, αφορά τους ανεξάρτητους παρόχους και όχι τη ΔΕΗ.
Οι ζυμώσεις
Πλέον, οι συζητήσεις μεταξύ παικτών στην ενέργεια έχουν ανάψει… Το ενδιαφέρον είναι στραμμένο κυρίως στις συζητήσεις μεταξύ των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil για τη δημιουργία ενός ενιαίου σχήματος στην ηλεκτροπαραγωγή και προμήθεια ενέργειας. Αντικείμενο των συζητήσεων είναι οι συνέργειες σε επίπεδο ΗΡΩΝ και NRG, με τον καθετοποιημένο όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να διαθέτει μερίδιο που κινείται πλέον κοντά στο 12% και την NRG στο 4,5%.
Αν τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο παικτών για συνένωση δυνάμεων τότε δημιουργείται ένα σχήμα στην προμήθεια ηλεκτρισμού με ποσοστό της τάξεως του 15%-16%.Υπενθυμίζεται δε, πως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil κατέχουν εξ ημισείας και τη νέα σύγχρονη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή (Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής) ισχύος 877 MW.
Η ΗΡΩΝ σε ρόλο-κλειδί
Η ΗΡΩΝ κρατά ένα ρόλο-κλειδί στα όποια deals τυχόν έρθουν στην αγορά ενέργειας. Το μερίδιο που διαθέτει είναι ικανό σε συνδυασμό με έναν μικρότερο προμηθευτή να δημιουργήσει έναν όμιλο που θα μπορούσε να πλασαριστεί ακόμα και στη δεύτερη θέση της αγοράς ως ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος ενεργειακός όμιλος.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Motor Oil, όπως ανακοίνωσαν πρόσφατα, βρίσκονται σε γενικότερες συζητήσεις για την επόμενη ημέρα στην αγορά ενέργειας και αυτό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ευρύτερου σχήματος με ακόμα περισσότερους συμμετέχοντες.
Η Protergia και το 30%
Τον Ιανουάριο του 2024, ο πρόεδρος και CEO της Metlen Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε θέσει ως στόχο η Protergia το 2026 να βρεθεί με μερίδιο της τάξεως του 30%. Η Metlen να σημειωθεί πως κινήθηκε τα προηγούμενα χρόνια με εξαγορές της Watt & Volt, Unison, EfA Energy και Volterra.
Στα οικονομικά αποτελέσματα του 2024 που ανακοίνωσε η Metlen ο στόχος του 30% οριοθετείται πλέον στα επόμενα δύο με τρία χρόνια και όχι το 2026, ενώ ο κ. Μυτιληναίος στους αναλυτές είπε πως το κύριο μέσο για την επίτευξη αυτού του στόχου θα είναι η επιθετική τιμολογιακή πολιτική, την οποία πλέον θεωρεί πιο συμφέρουσα από τις εξαγορές.
Η Elpedison
Ενα από τα πιθανά deals που κυκλοφορούσαν στην αγορά ήταν η δημιουργία ενός ενιαίου σχήματος ανάμεσα στην Protergia και την Elpedison. Το ιδιοκτησιακό της τελευταίας ξεκαθάρισε όταν η HELLENiQ ENERGY εξαγόρασε το μερίδιο της Edison. Ο CEO της HELLENiQ ENERGY Ανδρέας Σιάμισιης στοχεύει για την Elpedison σε μερίδιο 10% το 2026, αλλά αποφεύγοντας να μιλήσει για συγχωνεύσεις ή εξαγορές. Ο ίδιος δίνει βαρύτητα στην ανάπτυξη της Elpedison μέσα από μία πλέον ξεκάθαρη στρατηγική.
Οι μικρότεροι
Το βλέμμα είναι στραμμένο και στους μικρούς παίκτες. Η ΖΕΝΙΘ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι δεν συζητεί με κάποιον παίκτη, ενώ η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» δεν μπορεί να προχωρήσει σε κάποια επιχειρηματική συμφωνία όσο δεν προχωρεί σενάριο αξιοποίησης της μητρικής ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Στην αγορά συζητείται και το ενδεχόμενο κάποιας κίνησης από την πλευρά της Volton των εφοπλιστών Μπάκου – Καϋμενάκη, ενδεχομένως και λόγω των επιθετικών κινήσεων που έχουν γίνει από το εφοπλιστικό δίδυμο σε άλλους κλάδους (κατασκευές, τράπεζες).
Οπως και να έχει, σίγουρα το τοπίο στην αγορά ενέργειας και ιδίως στο κομμάτι της παραγωγής και προμήθειας δεν πρόκειται να παραμείνει ως έχει. Αναλυτές και ειδικοί εκτιμούν πως μέσα στη χρονιά θα έχει διαμορφωθεί ένα νέο σκηνικό με λίγους και ισχυρούς καθετοποιημένους ομίλους.