Σε μια εποχή που οι συγκλίσεις είναι περισσότερο απαραίτητες από ποτέ και η αποφυγή εντάσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε συγκρούσεις είναι κάτι το απολύτως αναγκαίο, η διαπίστωση της έκθεσης που εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, ότι το χάσμα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας μεγαλώνει, μόνο λύπη και ανησυχία προκαλεί.
Διαπιστώνεται πως η τουρκική κυβέρνηση, παρά τις προς το αντίθετο επιθυμίες του τουρκικού λαού για ειρηνική συνύπαρξη, ευρωπαϊκή πορεία και ανάπτυξη, ακολουθεί μια πορεία έντασης, προκλήσεων, συγκρούσεων και αναθεωρητισμού, προσβλέποντας σε πρόσκαιρα κέρδη από την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, αλλά και από τα χρήματα που διοχετεύονται από τις Βρυξέλλες προς την Αγκυρα για τη βοήθεια προσφύγων και μεταναστών.
Η έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) καταγράφει με καταιγιστικό τρόπο σωρεία παραβάσεων των αρχών της ΕΕ. Υποβάθμιση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας και χρήση αντιτρομοκρατικών νόμων για τη φυλάκιση δημοσιογράφων και πολιτικών. Στις εξωτερικές σχέσεις, εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρας-μέλους της ΕΕ, παραβιάσεις εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων της Ελλάδας, απειλές κατά του Ισραήλ, παρενόχληση ερευνητικών πλοίων για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης και διατήρηση του casus belli κατά της χώρας μας.
Ωστόσο, παρά την αδιάλειπτη παραβίαση τόσων κανόνων, αρχών και θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, η Αγκυρα χαίρει προνομιακής σχέσης με την ΕΕ, έχοντας καταστεί ο 5ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ενωσης. Παράλληλα ως υποψήφια προς ένταξη χώρα έχει πρόσβαση σε ευρωπαϊκά ταμεία προενταξιακής βοήθειας.
Ακόμα μια ευκαιρία που η Τουρκία δεν άφησε ανεκμετάλλευτη ήταν το Προσφυγικό. Μπορεί να φιλοξενούνται πάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες σε τουρκικό έδαφος, ωστόσο η Αγκυρα εργαλειοποιεί την κρίση εισπράττοντας από το 2011 έως σήμερα περισσότερα από 10 δισ. ευρώ, τα οποία ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές έρευνες, κατέληξαν σε νέα συστήματα ασφαλείας και σε κέντρα απέλασης.
Και τώρα η Τουρκία εποφθαλμιά τον πακτωλό χρημάτων που θα είναι διαθέσιμος για την ευρωπαϊκή άμυνα, ενώ ταυτόχρονα προσδοκά σε καλύτερους όρους της τελωνειακής ένωσης. Για κάποιους η Τουρκία κρατά ένα από τα κλειδιά της λύσης για την Ουκρανία, τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, την τρομοκρατία και το Μεταναστευτικό.
Oμως τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου πρέπει να τα κρατά η Ευρώπη και για να το ανοίξει και για την Τουρκία, η γειτονική χώρα θα πρέπει επιτέλους να σεβαστεί αρχές, νόμους και, το βασικότερο όλων, να αναγνωρίσει επισήμως όλα τα κράτη-μέλη της Eνωσης από την οποία επιθυμεί να εισπράξει χρήματα. Iσως λοιπόν ήρθε η ώρα η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία όπως ακριβώς εισήλθε στην ΕΕ, δηλαδή ολόκληρη και όχι διχοτομημένη όπως τη θέλει ο Ερντογάν.
Το καζάν-καζάν της Τουρκίας με την Eνωση προϋποθέτει αρχικά τον σεβασμό στα κράτη-μέλη της Eνωσης.
Ο κ. Νίκος Παπανδρέου είναι ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ.