Τα όσα έρχονται στο φως αυτές τις μέρες γύρω από τον «αμαρτωλό» ΟΠΕΚΕΠΕ μου δημιουργούν την αίσθηση ότι δικαιώνουν αναδρομικά την πρόθεση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη να προωθήσει άμεσα στη Βουλή νομοσχέδιο που να αντιμετωπίζει τις παθογένειες του «βαθέος κράτους» που ταλανίζουν την κοινωνία και στρώνουν το χαλί σε κάθε είδους αδιαφανή αλισβερίσια από «Γκρούεζες» όλων των κομματικών αποχρώσεων. Μένει μόνο να αποδειχθεί αν η τρέχουσα πολιτική συγκυρία επιτρέπει μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες. Η κυβέρνηση Σημίτη, για παράδειγμα, είχε δημιουργήσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ με ευρωπαϊκές προδιαγραφές και είδαμε την κατάληξη που είχε.

***

Υπουργικός καβγάς με παρελθόν και μέλλον

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία ο καβγάς που ξέσπασε ανάμεσα στον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Νίκο Δένδια όταν ο πρώτος θυμήθηκε να καταλογίσει ολιγωρία στην εξωτερική πολιτική της πρώτης θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ο δεύτερος απάντησε με… βιτριολικό τρόπο που θύμισε Γεώργιο Παπανδρέου σε ένα επικό επεισόδιο που διαδραματίστηκε στην προδικτατορική Βουλή.

Οντας στο βήμα ο Παπανδρέου δέχθηκε διακοπή με υβριστικό περιεχόμενο από πολιτικό του αντίπαλο. Ψύχραιμα εκείνος, αφού ρώτησε ποιος εκστόμισε την ύβρη και ο υβριστής δήλωσε «εγώ», εκείνος σχολίασε: «Α, εσείς; Τότε δεν έχει σημασία». Και συνέχισε την ομιλία του.

Κάπως έτσι τώρα και ο υπουργός Αμυνας και πρώην ΥΠΕΞ, μόλις του μεταφέρθηκε η δήλωση Γεωργιάδη ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο συνομολογήθηκε επειδή «δεν κατάλαβε τότε το υπουργείο Εξωτερικών», απάντησε δηκτικά: «Στη δημόσια σφαίρα έχει τη σημασία του ό,τι λέγεται, αλλά κυρίως σημασία έχει ποιος το λέει…».

Η κόντρα ανάμεσα στους δύο υπουργούς έχει παρελθόν, αφού Γεωργιάδης και Δένδιας έχουν διαφορετική πολιτική προέλευση: ο ένας από την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ και ο άλλος από τη φιλελεύθερη. Αλλά, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες τα γαλάζια παρασκήνια, θα έχει και μέλλον καθώς και οι δυο τους έχουν αρχηγικές φιλοδοξίες οι οποίες, για να εκπληρωθούν, χρειάζονται να προσελκύσουν υποστηρικτές από τη δεξαμενή των δεξιών ψηφοφόρων.

Α, και κάτι συναφές: είμαι πολύ περίεργος να δω πότε θα παρέμβει στο υπουργικό ματς η περιβόητη «Ομάδα Αλήθειας», που συνήθως δεν αφήνει τίποτε να πέσει κάτω. Κουίζ για το ποιου τη θέση θα πάρει δεν θα βάλω, γιατί η απάντηση είναι τόση εύκολη που θα τη βρείτε όλοι.

 ***

Στο ΚΑΤ με τον υφυπουργό

Συνεργάτης που δίνει βάση στη σημειολογία μού μεταφέρει ότι το πρωί της περασμένης Τρίτης και λίγο πριν πετάξει για τη Χάγη ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το ανακαινισμένο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου ΚΑΤ.

Αν αναρωτιέστε πού είναι το περίεργο, σας λέω ότι, παρότι το ΚΑΤ βρίσκεται στην Κηφισιά, που ανήκει στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, δηλαδή στην εκλογική περιφέρεια που εκλέγεται ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δίπλα του τον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους.

Γιατί άραγε; Πολύ περισσότερο που ο εκσυγχρονισμός των νοσοκομειακών υποδομών ήταν μάλλον το μόνο «χειροπιαστό» έργο στο βίντεο με τις δέκα «εμβληματικές μεταρρυθμίσεις της δεύτερης τετραετίας» που έδωσε στη δημοσιότητα το κόμμα της ΝΔ με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την εκλογική νίκη στις βουλευτικές κάλπες της 25ης Ιουνίου 2023.

***

Στις δύο… Λιβύες

Βολική ημερομηνία ώστε να επισκεφθεί την ίδια ημέρα την Ανατολική και τη Δυτική Λιβύη αναζητεί ο Γιώργος Γεραπετρίτης με τους ομολόγους του των δύο κυβερνήσεων της χώρας. Η πρόθεσή του είναι να επισκεφθεί τη Λιβύη την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά το πρόγραμμά του θα εξαρτηθεί από τις τελικές συνεννοήσεις.

Τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών συνάντησε για το θέμα αυτό, που για τη χώρα μας περιλαμβάνει και το Προσφυγικό και τις θαλάσσιες ζώνες, τους 4 υπουργούς του G7, τον Αμερικανό Μάρκο Ρούμπιο, τον Ιταλό Αντόνιο Ταγιάνι, τον Γερμανό Γιόχαν Βάντεφουλ και τον Γάλλο Ζαν-Νοέλ Μπαρό. Ο Γεραπετρίτης ενημέρωσε τους συνομιλητές του, στους οποίους περιλαμβάνεται και το επιτελείο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την κατάσταση στην περιοχή, αν και οι Ιταλοί αντιμετωπίζουν επίσης πρόβλημα αυξημένων ροών από τη Λιβύη και οι Γάλλοι ανησυχούν πολύ για τα 2 εκατομμύρια σουδανών προσφύγων που βρίσκονται στην Αίγυπτο και τη Λιβύη και προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη.

***

Το παιχνίδι του Χαφτάρ

Η ελληνική κυβέρνηση, αφού ξεπέρασε τον αιφνιδιασμό που της επεφύλαξε ο «φίλος» Χαφτάρ, ο οποίος είχε ζητήσει ανταλλάγματα για τη φιλία του αλλά συνάντησε αδιαφορία και στράφηκε στον Ερντογάν, παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη διπλή γλώσσα της αφρικανικής χώρας.

Από τη μία απευθύνει προειδοποιήσεις για τις έρευνες στα ελληνικά χωρικά ύδατα και από την άλλη, για να διαφυλάξει την αξιοπιστία του δικού της προγράμματος, τηρεί τη μέση γραμμή και αναφέρεται διαρκώς στο Δίκαιο της Θάλασσας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Παπασταύρου εξήγησε αναλυτικά τι συμβαίνει στην περιοχή. Αυτό που δεν είπε είναι ότι οι ίδιες αμερικανικές εταιρείες ενδιαφέρονται και για τα ελληνικά και για τα λιβυκά οικόπεδα, και αυτό λύνει όλες τις απορίες.

***

Στο στόχαστρο η Ευρωπαία Εισαγγελέας – που είναι Ελληνίδα

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι που περιλαμβάνει η δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναδεικνύουν τις πολιτικές και ποινικές διαστάσεις του σκανδάλου, καθώς φωτίζουν το μέγεθος της διαπλοκής που είχε στηθεί με τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Υπάρχει όμως και μια ακραία θεσμική διάσταση. Είναι αυτή που αποτυπώνουν κάποιες συνομιλίες, σύμφωνα με πληροφορίες, στις οποίες δύο πρόσωπα (ιδιώτες) φέρονται να συζητούν για το πώς θα απαλλαγούν από την Ευρωπαία Εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου!

Στον επίμαχο διάλογο, που καταγράφηκε μέσω των νόμιμων επισυνδέσεων και ο οποίος φέρεται να έγινε τον περασμένο Οκτώβριο, οι δύο συνομιλητές εμπλέκουν τα ονόματα τριών πολιτικών προσώπων, δύο που αναφέρονται στη δικογραφία και ενός που δεν αναφέρεται. Ξεχωρίζει η φράση: «Αν δεν ξεκωλώσουν τώρα την Παπανδρέου από εκεί έχουμε θέμα. Κατάλαβες;». «Μπορούν, αφού είναι Ευρωπαία δεν είναι στη δικαιοδοσία» σχολιάζει ο ένας και ο άλλος του απαντά: «Ελληνίδα, Ελληνίδα είναι και τοποθετείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Αλλά και η συνομιλία που φέρεται να έχει καταγραφεί και σύμφωνα με την οποία κάποιοι ήθελαν να «μπλοκάρουν» μέσω μηνύσεων βασική μάρτυρα της υπόθεσης που είχε νευραλγικό πόστο στον «αμαρτωλό» ΟΠΕΚΕΠΕ για να φύγει από τη μέση αναδίδει δυσοσμία επιπέδου «Καμόρα».

Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κάποιος τον φερόμενο διάλογο ελεγχόμενου προσώπου, ιδιώτη, ο οποίος εμφανίζεται να λέει ότι του ζήτησε εμπλεκόμενο πολιτικό πρόσωπο να κάνει μήνυση κατά της συγκεκριμένης υπαλλήλου, αρμόδιας για τους ελέγχους στον ΟΠΕΚΕΠΕ, για να την πετάξουν έξω από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία την έχει πάρει ως επιστημονική συνεργάτιδά της.

***

Δεύτερος μαθαίνω ότι έρχεται ο Αλέξης Τσίπρας με το αίτημα το οποίο διατύπωσε για να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά του Συμβουλίου Αρχηγών το 2015 που ακολούθησαν το δημοψήφισμα και προηγήθηκαν της κωλοτούμπας. Τον έχει προλάβει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία πριν από έναν χρόνο, αμέσως μετά τη γιορτή για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, είχε αιτηθεί να δοθούν στη δημοσιότητα αυτά τα πρακτικά. Στόχος βεβαίως της αρχηγού της Πλεύσης Ελευθερίας ήταν ο ακριβώς αντίθετος από εκείνον του τότε πρωθυπουργού.

Η Κωνσταντοπούλου ήθελε να τον εκθέσει, εκείνος τώρα θέλει να τα εντάξει στο rebranding που έχει ξεκινήσει. Πέρυσι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε απορρίψει το αίτημα της Ζωής λέγοντας πως είναι «απόρρητα έγγραφα» και το ίδιο επανέλαβε και ο νυν Πρόεδρος Κωνσταντίνος Τασούλας. Ενδιαφέρον, πάντως, έχει ότι στο αίτημα της δημοσιοποίησης συνηγόρησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ, ο οποίος, όπως μου επισημαίνει παρατηρητικός συνεργάτης μου, είναι ο μόνος από τους τότε συμμετέχοντες στη σύσκεψη που παραμένει πολιτικός αρχηγός.

Η Φώφη Γεννηματά (ΠαΣοΚ) έχει φύγει από τη ζωή, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης (ΝΔ) είναι ευρωβουλευτής, ενώ στις τάξεις των πολιτικά απόστρατων κατατάσσονται πλέον ο Σταύρος Θεοδωράκης (Ποτάμι) και ο Πάνος Καμμένος (ΑΝΕΛ), όπως και ο Προκόπης Παυλόπουλος, που προήδρευσε της σύσκεψης. Το ερώτημα βεβαίως είναι τι περιέχουν αυτά τα πρακτικά για τα οποία όλοι κόπτονται.